Skolverket kräver Eskilstuna på mer pengar

Under 2016 och 2017 har Eskilstuna kommun fått drygt 600 000 kronor från Skolverket för att anställa fler inom elevhälsan. Då personaltätheten inte ökat som tänkt måste pengarna betalas tillbaka.

Eskilstuna kommun tvingas betala tillbaka statsbidrag som var avsett att öka personaltätheten inom elevhälsan. Foto: Arkiv

Eskilstuna kommun tvingas betala tillbaka statsbidrag som var avsett att öka personaltätheten inom elevhälsan. Foto: Arkiv

Foto:

Övrigt2018-02-21 07:31

I förra veckan kunde Eskilstuna-Kuriren berätta att kommunen tvingades betala tillbaka drygt en kvarts miljon kronor i statsbidrag från Skolverket eftersom pengarna inte använts. Bidraget skulle ha använts till utbildning av lärare i yrkesämnen 2016.

Samma år kunde kommunerna också söka bidrag för att förstärka personaltätheten inom elevhälsa och specialpedagogik. Eskilstuna beviljades 305 000 kronor. Också detta bidrag måste betalas tillbaka.

– Jag vill minnas att vi ansökte om pengar för att kunna anställa ytterligare en skolpsykolog, säger Johan Lindeberg som är biträdande skolchef för grundskolan i Eskilstuna.

Han berättar att i samma veva som kommunen fick besked om bidraget slutade två skolpsykologer. Återrekryteringen av dem samt att anställa ytterligare en tog lite tid.

– Dessutom hade vi en kraftig ökning av antalet elever. Tillsammans innebär de faktorerna att vi inte lyckats höja personaltätheten per elev. Och eftersom det är ett krav från Skolverket måste vi betala tillbaka.

För höstterminen 2016 beviljads totalt 98,5 miljoner kronor i bidrag till kommuner och friskolor för personalförstärkning inom elevhälsa och specialpedagogik. Av dessa krävde Skolverket en dryg tiondel – 11,1 miljoner kronor

Eskilstuna har fått pengar för förstärkningar inom elevhälsan också för 2017. Denna gång 320 000 kronor. Kommunen kommer sannolikt bli återbetalningsskyldig också för detta bidrag.

– Vi redovisar personalförstärkningen på månadsbasis och det är väldigt sårbart, säger Johan Lindeberg.

– Det räcker med att en tjänst är otillsatt medan vi rekryterar för att vi inte ska klara kravet om mer personal i förhållande till antalet elever. Så hårfint är det.

[fakta nr="1"]

För 2017 uppgick beviljade bidrag till kommuner och friskolor för personalförstärkningar inom elevhälsa och specialpedagogik till totalt 293,7 miljoner kronor. Hur pengarna används ska redovisas först i september i år.

Statsbidrag för samma ändamål finns även för 2018. Ansökningstiden har precis gått ut. Eskilstuna har valt att inte söka. I stället fokuserar man på lågstadiesatsningen.

– Det finns flera olika bidrag att söka, men vi kan inte söka flera bidrag för samma sak, säger Johan Lindeberg.

– Lågstadiesatsningen handlar om cirka 40 miljoner, det är pengar som gör stor skillnad för våra verksamheter. Så i stället för att söka flera mindre bidrag, håller vi ihop våra satsningar inom de större. När det gäller lågstadiesatsningen har vi inte behövt betala tillbaka en enda krona, medan flera andra kommuner fått betala tillbaka åtskilliga miljoner.

Har du förståelse för att det kan sticka i ögonen att Eskilstuna tvingas betala tillbaka statsbidrag när det ser ut som det gör inom skolan?

– Jag förstår att det kan verka konstigt, men statsbidrag är komplext och vi är sårbara när det gäller mindre och riktade bidrag, säger Johan Lindeberg.

– Det är tråkigt att vi att vi inte lyckades rekrytera 2016, men vi avsatte pengar redan då så det har inte påverkat årets budget.

Bidrag till elevhälsa

Bidraget för personalförstärkningar inom elevhälsan ska användas för till att anställa eller ge uppdrag åt skolläkare, skolsköterskor, skolkuratorer, skolpsykologer, speciallärare eller lärare med specialpedagogisk kompetens.

Såväl kommuner som friskolor kan söka. Det kan gälla förskoleklass, grundskola, grundsärskola, specialskola, sameskola, gymnasieskola och/eller gymnasiesärskola.

Skolverket kan bidra med halva kostnaden, kommunen eller friskolan får stå för resten.

Källa: Skolverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!