Kärleksörten börjar slå ut i trädgårdskanten. Det är ett säkert tecken på att det roliga är på väg att ta slut innan det knappt ens hunnit börja. Jag brukar klippa mig ett fång och ta med hem till stan när det är dags att bruka allvar. Som ett minne av den svunna sommarlättjan.
Men dessutom ser jag till att packa kassar fulla med allt jag hittar i traktens gårdsbutiker och i skog och mark. Alltifrån bondbönor till plommon, kantareller, tomater, majs, örter, hallon och hemsaltad gurka.
För det gäller att passa på. Innan vi vet ordet av står vi där i grönsaksdisken och svär över dessa rotfrukter, rotfrukter och åter rotfrukter. Inget ont om rotfrukter förvisso, jag älskar dem, men efter ett par månader börjar de kännas oerhört enahanda och tjatiga.
Men här och nu är mångfaldens tid. En tid att frossa och njuta i allt det som vuxit sig smakrikt omkring oss. En tid att dissa importerat och heja på svenskt och närodlat. En bra tid, helt enkelt.
Jag brukar utmana mig själv och ge mig iväg till Bondens Marknad (eller något liknande) och tvinga mig själv att handla hela kvällens middag där och då. Utan att fuska. Bara låta mig inspireras av säsongens goda.
Varför inte testa detsamma, du också? Eller hitta inspiration till aftonens augustimeny i mina skörderecept här intill.
Mia Gahne/TT