Denna lördag morgon vid Skjulsta gick en grupp på tolv stycken långfärdsskridskoåkare från Eskilstuna frivilligt igenom isen. Målet: ta sig upp på isen igen. Britt Svensson har åkt skridskor i många år men aldrig råkat för en olycka. Sedan tre år tillbaka är hon med i Eskilstuna klubben och hon tog nu chansen att delta i övningen.
– Det var lite pirrigt före övningen, men jag är jätteglad över att ha gjort det. Det är en trygghet, jag vet nu hur det känns att ligga i vattnet och behöva ta sig upp, säger hon.
en av männen överlevde olyckan.
– Det var efter den räddningsaktionen som vi fick idén om plurrningsövningen. Vi har fokuserat på säkerhetsarbetet hela säsongen och hade en liknande övning på badhuset för några veckor sedan. Man behöver träna olika metoder för att dra upp människor som är medvetslösa eller som inte har någon ryggsäck som flyter, säger Lars Lundin.
Bland deltagarna fanns mer eller mindre erfarna skridskoåkare mellan 30 och 75 år gamla. Hela gruppen hade redan gått teoriutbildningar och klarade av att ta sig upp på isen tack vare isdubbar och ryggsäck som flythjälpmedel. Den andra övningen var dock mer komplicerad: en ledare gick i vattnet utan god utrustning och gjorde inget för att hjälpa sig själv.
– I en sådan situation behöver man hoppa i vaken och dra en lina runt bröstet för att dra upp personen. Så vi tränade tillsammans, för man behöver vara flera då, säger Lars Lundin.
Den senaste veckan har snön gjort skridskoåkningen omöjlig, berättar Lars Lundin.
– Det är så mycket snö, och dessutom är den tung och blött, så det är endast jobbigt att åka skridskor nu. Men jag hoppas att det snart blir kallare så att det lägger sig nya isar i skärgården.
Han ser också en risk i att många tror att det är säkert att gå på isen när det har snöat.
– Snön är förrädisk eftersom man inte ser om isen är tunn. Dessutom isolerar snön isen så att den inte växer lika bra.
Han har åkt skridskor i 25 år och varit ledare i Långfärdsskridskosällskapet i 20 år. Enligt honom är bästa sättet att börja åka skridskor som privatperson att gå med i en klubb.
– Det finns föreningar i varje stad i princip. På så sätt får man säkra och bra turer, samtidigt som man får sällskap vilket är bland det viktigaste. Vi ledare kan hitta ställen där det finns bra is och vi kan organisera bussturer, säger han.
Att åka skridskor ensam avråder Lars Lundin strikt.
– Man ska inte tro att det är säkert även när det finns ett annat sällskap på isen. Om man går i en vak är det kanske på ett konstigt ställe, och det kan vara så att ingen ser eller hör en, säger han.