Släktforskning är en växande hobby. När släktforskarföreningen och arkivet Eskilskällan höll öppet hus på lördagen hängde ett 20-tal intresserade på låset vid öppningen.
Rose-Marie Forsén och hennes väninna Christina Hedlund har nyss avslutat en nybörjarkurs i släktforskning och kom för att få hjälp med att kartlägga sin släkt.
‒Man vill ju veta mer om vilka förfäderna var, var de bodde och hur de hade det, säger Rose-Marie Forsén.
Både hon och Christina Hedlund har koll på släkten till mitten av 1800-talet ungefär. Men båda vill gå längre bakåt i tiden och fylla ut de luckor som finns framåt, mot deras egen generation.
‒Jag kan se att de flesta av mina släktingar levt under ganska enkla eller fattiga förhållanden. Det låter kanske inte så spännande, men det är det. Min man hittade en falskmyntare som hamnade på långholmen i sin släkt, men det låg ganska långt tillbaka i tiden, säger Rose-Marie Forsén.
Intresset för att lära sig mer om sitt ursprung har aldrig varit så stort som nu, konstaterar släktforskarföreningen. De flesta börjar när de närmar sig pensionen. Syftet med släktforskardagen på biblioteket är att visa att det blivit lättare än någonsin förut att släktforska med den moderna teknikens hjälp. I alla fall om släkten kommer från Sverige.
‒ Mycket av informationen är ju digitaliserad i dag och utlagd på nätet av bland annat Riksarkivet. Uppgifterna är såväl lättillgängliga som sökbara, säger Richard Attered från Eskilstuna-Strängnäs släktforskarförening.
En gång om året håller föreningen öppet hus på biblioteken för de som behöver hjälp att komma i gång.
‒Man kan också komma till Eskilskällan på Eskilstuna stadsbibliotek på måndagar mellan klockan 13-16. Då finns oftast någon av oss på plats. Eller gå med i vår förening. Där får man den bästa hjälpen, säger Rikard Attelind.