Idéerna kommer att samlas in på en nätsida, vilket innebär att var du än befinner dig i världen kan skicka in en idé. Utöver detta kommer olika idéspånings-evenemang - så kallade Do Tanks, där kloka huvuden slås ihop - att äga rum runt om i Sörmland samt på Kulturhuset i Stockholm.
- De som besöker Kulturhuset kommer kunna se alla inkomna idéer på en stor touch-skärm. Det berättar Olle Dierks som är initiativtagare till projektet, ett projekt som inte enbart innebär en innovationstävling. Olle tar det från början:
-Det är representanter från Kulturhuset, Stockholm Resilience Centre och Munktell Science Park/Västerås Science Park som började prata om det här förra året. Allt resulterade i en stor utställning på Kulturhuset – Tipping Point, som öppnade för ett par veckor sedan.
Tipping Point är en ögonöppnare kring vår miljö och vad vi alla kan bidra till för att få ett mer hållbart samhälle.
-Vi valde mat som ett tema att utgå ifrån i innovationstävlingen eftersom maten vi äter står för omkring en fjärdedel av klimatutsläppen, om vi räknar in alla steg som krävs både före och efter att maten hamnar på vår tallrik, säger Olle Dierks.
De olika idéspåningsluncherna har man valt att kalla ”Smart lunch” och under ett par timmar – just vid lunchtid - får personer med olika kompetens och bakgrund fundera på hur man med innovativa metoder kan hitta klimatsmarta lösningar på olika perspektiv när det gäller just maten på våra tallrikar.
-I Eskilstuna där man har blivit prisade för sättet man jobbar med avfallshantering blir temat just avfall, medan det i Katrineholm blir transporter som tema.
De andra Sörmländska städerna där så kallade Smart lunch kommer arrangeras är Strängnäs och Nyköping.
Tävlingen pågår till den 31 maj och en jury med expertkompetens inom såväl innovation som miljö kommer först att sålla fram 100 idéer som får extra coachning. Juryn korar till sist tio vinnare. Kocken Paul Svensson som b la driver restaurangen på Fotografiska i Stockholm och är tv-kock, kommer att laga en så klimatsmart lunch som möjligt och använda sig av den input som inkommit via tävlingen, för att lyckas med detta.
De tio vinnaridéerna kommer att få ett kit som innebär verktyg för att möjliggöra vidareutveckling av idén samt ett besök vid en forskningsstation i Abisko – samt äran förstås.
Projektet finansieras av många olika aktörer i olika delar av projektet, varav Tillväxtverket, Regionförbundet Sörmland och Länsstyrelsen är några.
Fotnot: Mer om tvävlingen och Tipping Point - se avdelningen pressreleaser på: www.affarsliv.biz samt på www.munktellsciencepark.se