Smittskyddsläkare avråder från att äta färsk kyckling

Antalet personer som blir magsjuka av bakterien campylobacter har under de senaste åren ökat kraftigt i såväl Sörmland som i resten av riket. Nu avråder landets smittskyddsläkare från att äta färsk kyckling.

Färsk kyckling innebär en ökad risk för magsjuka orsakad av campylobacter.

Färsk kyckling innebär en ökad risk för magsjuka orsakad av campylobacter.

Foto: Cornelius Poppe,

Övrigt2017-03-10 13:00

‒Vi ser att antalet fall fortsätter att vara väldigt högt och då måste vi vara lite mer drastiska. Då kan vi inte bara säga att man ska tvätta händerna när man ska ta hand om kyckling utan då får man faktiskt undvika att äta färsk kyckling eller frysa ner den innan tillagning, säger Helena Hervius Askling, smittskyddsläkare vid landstinget i Sörmland.

2014 registrerade landstinget i Sörmland 118 fall där personer blivit smittade av campylobacter i Sverige. 2015 ökade antalet till 148. Förra året steg siffran ytterligare till 214.

‒Då ska man komma ihåg att det här bara är toppen av isberget eftersom de flesta som blir magsjuka - och som inte blir svårt sjuka - inte går till sjukhus eller vårdcentral och tar prov, säger Helena Hervius Askling.

Magsjuka orsakad av campylobacter är en anmälningspliktig och allmänfarlig sjukdom enligt Smittskyddslagen. Så fort diagnosen ställs via ett laboratorieprov meddelas smittskyddsenheten i respektive landsting. Antalet sjukdomsfall har ökat kraftigt i hela Sverige.

‒Det är ganska drastiskt att gå ut och säga att man inte ska äta eller tillaga färsk kyckling, men i nuläget känner vi att vi behöver göra det.

Nationella myndigheter har påbörjat utredning av orsaken och det har framkommit att det finns en stark misstanke om att färsk kyckling kan vara orsak till det ökade antalet sjukdomsfall.

‒Vi har inte sett någon säker minskning av antalet fall av campylobacter trots att producenterna informerats. Därför går vi ut gemensamt alla smittskyddsläkare i landet och vill faktiskt varna för att äta och tillaga färsk kyckling, säger Helena Hervius Askling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!