Smörgåstårta – den hippa gamlingen

En kär gammal klassiker är tillbaka. Smörgåstårtan - det svenskaste som går att uppbringa. Nu i modern tappning.

Övrigt2015-06-18 19:00

Precis alla vet vad en smörgåstårta är. Och det är stört omöjligt att smälla ihop en om den inte får lite kärlek.

För den duger till så oändligt mycket mer än att serveras på kyrkkaffe och varuhusfik. Det är stressfri, strålande bjudmat som är lätt att laga och kan förberedas i god tid. Den blir till och med bättre om den glöms bort ett par dagar i kylen innan det är dags att servera härligheten. Då får smakerna chans att sätta sig och konsistensen hamnar precis på rätt sida om kladdig.

Smörgåstårta är dessutom en perfekt restfest. Du kan i stort sett stoppa i vad kylskåpet bjuder, men lite fett behövs för att få fram smakerna. Jag brukar blanda gräddfil och majonnäs i ungefär lika delar, vilket jag tycker blir lagom krämigt. Du kan också variera vilken typ av bröd du utgår ifrån, se dock till att det hinner suga åt sig så mycket smak som möjligt. En bra smörgåstårta är en soggig smörgåstårta.

Så här års står kalasen som spön i backen, då kan det vara läge att tänka lite retro och gå tillbaka till en våra mest traditionella bjudrätter. Ja, det är snudd på underbart att se att en sådan gammal goding få en smärre revival.

Numera finns det till och med en hipp Stockholmskrog som bara serverar smörgåstårta, Smörgåstårteriet. Ett tecken så gott som något på att den är tillbaka på allvar.

Oavsett om du vill vara trendig eller bara råkar gilla denna svenska klassiker är det här några saker som kan vara bra att tänka på:

+Kantskär brödet så suger det åt sig smaken bättre.

+Snåla inte med fettet.

+Välj smakstarka ingredienser.

+Stick in tandpetare ovanpå tårtan för att undvika att ytan kladdar av sig på plastfolien i kylen.

+För extra saftig tårta kan du svepa in den i smörpapper medan den står till sig i kylen.

+Om du låter tårtan vila under press blir den ännu saftigare.

+Garnera i sista stund.

Mia Gahne/TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!