Smygtitt i den omtvistade konstparken

Trärampen bröt mot strandskyddet och bygglov saknades. Konstslingan i Ulvhäll fick ingen bra start, men i vår ska den vara klar för invigning. Den 11 november får alla nyfikna komma på en förhandstitt.

Rampen är byggd av trä och har fått belysning.

Rampen är byggd av trä och har fått belysning.

Foto:

Övrigt2017-11-04 11:04

Våren 2016 ansökte Nordiska konstförbundet och Ulvhälls herrgårds ägare Tre träd i Strängnäs om tillstånd att få bygga en skulpturpark på berget intill herrgården. Redan från början var politikerna i Strängnäs kommun oeniga. Majoriteten, M och S, sa ja till förslaget, men oppositionen var kritisk. Oppositionsrådet Marianne Andersson (C), som själv bor i Ulvhäll, ansåg att kultur- och fritidsnämnden borde ha tillfrågats innan beslutet, men fick inget gehör. Tillståndet utfärdades och till vintern påbörjades arbetet med att bygga konstparken, med målet att hålla en invigning den 6 juni 2017.

Men våren 2017 uppdagades det att Nordiska konstförbundet och Tre träd i Strängnäs brutit mot avtalet, när de byggt en lång tillgänglighetsanpassad ramp i stället för att anlägga en gångstig. Dessutom hade de inte ansökt hos länsstyrelsen om att få dispens från strandskyddet. Kommunens inspektörer upptäckte också att två bodar uppförts utan bygglov.

Nordiska konstförbundets Björn Norberg är kurator för parken. Han berättar om vad det var som hände:

‒Vi fick klartecken från kommunen att allt var grönt och klart, det har vi dokumentation på. Men sen var det inte det, och det kostade oss mycket pengar och extra tid. Vi blev försenade ett år, säger han.

Kommunens mark- och exploateringschef Fredrik Granlund har tagit på sig missen och erkänt att han missat att informera om vilka tillstånd som krävdes.

Länsstyrelsen har beviljat strandskyddsdispens i efterhand, men kommunen har ändå anmält överträdelsen eftersom det är ett lagkrav. Kommunen hanterar just nu en bygglovsansökan för de två bodarna. Själva rampen visade sig inte behöva något bygglov, och den bryter inte mot nyttjanderättsavtalet trots att det där inte står något om en ramp.

‒Vi har haft en kontinuerlig dialog med utföraren att konstslingan ska vara tillgänglighetsanpassad och även gjort en del anpassningar för att inte anläggningen ska försvåra tillgängligheten för de personer som strövar i området runt anläggningen, säger Fredrik Granlund.

Björn Norberg vill inte älta det som hänt, utan gå vidare.

‒Det är tråkigt med de missförstånd som har varit men nu tittar vi framåt, säger han.

Konstparken, som går under namnet Ulvhälls hällar, är tänkt att invigas i maj. Konstnärerna Ulrika Sparre, Cecilia Ömalm, Ebba Bohlin, Peter Hagdahl samt duon Lundahl och Seitl ska skapa sina verk på plats inför den första säsongen.

‒De ska bygga konstverken under hela våren, det är ett jätteprojekt med flera månader av arbete, säger Björn Norberg.

Han berättar att konstförbundet samtalar med Kulturskolan i Strängnäs om att låta deras elever komma och studera arbetet.

‒Det är en stor möjlighet att få följa ett så stort konstprojekt på nära håll, säger han.

Kanske får de även bidra med egna utställningar i någon av stugorna.

Några av konstverken kan komma att stå kvar även under säsongen 2019, men de flesta ska ersättas av nya alster varje år.

Den 11 november klockan 16–18 bjuder Nordiska konstförbundet och Tre träd i Strängnäs in till vernissage, trots att inga konstverk finns på plats ännu. Alla nyfikna Strängnäsbor kan då prata med de ansvariga och beundra utsikten från promenadrampen. Dessutom visas konstnären Cecilia Ömalms utställning Vitrol inne i herrgården.

Från kommunens sida finns det ett förslag på en omorganisation för att förhindra att missförstånd om bygglov och tillstånd uppstår igen. Mark- och exploateringsenheten, som ansvarar för utveckling i Strängnäs, kan komma att flytta till samhällsbyggnadskontoret, där besluten om bygglov fattas.

‒Kommunikationen i dessa typer av frågor kommer då underlättas väsentligt, säger bygglovschefen Anders Solberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!