Sökes: Naturintresserade rapportörer för att hitta förändringar i klimatet

Brukar du titta på blommor och träd när du är ute på promenad? Länsstyrelsen vill gärna att du rapporterar dina iakttagelser till Naturens kalender – för att bidra till att kartlägga klimatförändringarna.

Foto:

Övrigt2019-03-22 06:49

Just nu är det vårtecken som ska rapporteras in. Sedan följer sommar- och hösttecken, allt för att kunna se hur klimatförändringarna påverkar årstidernas växlingar och naturen.

Rapportörerna kallas fenologiväktare, och i dag finns nio sådana i Sörmland.

– Det vore underbart om vi kunde bli minst 50. Det räcker inte att enbart tjänstemän springer runt i skogen, utan allmänheten behövs verkligen här, säger Hilde Nystad, miljöövervakningssamordnare på länsstyrelsen i Södermanland.

Enligt henne visar statistiken att våren kommer allt tidigare, och att växtsäsongen blir allt längre. Att kartlägga trädens och växternas blomningstider ger värdefull information om klimatförändringarna, eftersom växter inte kan flytta sig – utan måste anpassa sig till rådande klimatförhållanden.

Vem kan ha nytta av det som rapporteras in till Naturens kalender?

– Till exempel frukt- och biodlare, bönder och forskare. Men klimatförändringarna påverkar oss alla, säger Hilde Nystad.

Är det krångligt och tidsödande att vara fenologiväktare?

– Inte alls. Man följer en enkel manual, och det finns en app där rapporterna fixas snabbt och lätt.

Vilka växter och träd ska man hålla ögonen på?

– Det finns en Naturens Kalender, som drivs av Svenska fenologinätverket, ett nätverk med flera universitet, myndigheter och föreningar.

SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, är nätverkets huvudman.

Fenologi – vad betyder det?

Fenologi beskriver årligen återkommande företeelser i naturen, vilka datum de inträffar.

Det kan vara när vårens första blommor eller löven slår ut. Det kan också vara när de första frukterna mognar för hösten, eller när de första bladen antar sin höstfärg.

Fenologi innefattar också djurens årligen återkommande företeelser. Till exempel vilket datum sädesärlan kommer tillbaks till Sverige, eller när björnen går i ide på hösten.

På naturenskalender.se hittar du all information du behöver för att bli en av Sörmlands fenologiväktare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!