Strömmentorget kommer inte att vara sig likt under torsdagen. Då förvandlas det nämligen till Strumptorget.
– Vi kommer att tillverka väldens längsta strumpeband i biblioteket under dagen, som kommer att hängas upp där. Till det behöver vi många udda sockor, så alla som har får gärna lämna in dem i foajén på Elektron på måndagen mellan klockan 15 och 17, säger Carina Nilsson, kultursamordnare i Gnesta kommun.
Strumporna får gärna vara trasiga men tvättade, tillägger hon. Det är Carina Nilsson som är spindeln i nätet för arrangemanget. Men idén kommer från en mamma till egna barn med Downs syndrom.
– Martina Ladendorf är aktiv i svenska Downföreningen ringde mig och undrade om det inte skulle vara kul om Gnesta gjorde något för att rocka sockorna. Det är klart vi gör, svarade jag. Sedan fick hon med sig två andra mammor som alla hade idéer, berättar Carina Nilsson.
Från början var planerna högtflygande, men eftersom det är första gången Gnesta firar dagen så har programmet kokats ner till att ske på biblioteket.
– Det här är en jätteviktig dag. Inte bara för att uppmärksamma Downs syndrom, det finns ju människor med andra funktionsvariationer, säger Carina Nilsson.
Det är alltså i biblioteket som allting händer. Under dagen är det strumppyssel och tipspromenad och så tillverkas som sagt förhoppningsvis världens längsta strumpeband.
Under eftermiddagen är det vernissage för en fotoutställning av den flerfaldige svenska mästaren i porträttfotografering Ulrich Schulte. Utställningen av hans porträtt av personer med Downs syndrom pågår under en vecka på Gnesta bibliotek.
Klockan 18 är det högläsning av Johan Johanssons dikter, om andan faller på kan det bli av poeten själv. Strax därefter är det föreläsning av Lotta Kankanpää och Tina Björkas om språkinlärning.
– Jag hoppas verkligen att det här blir ett återkommande evenemang. Jag tycker att det är som med Pridedagen, viktigt att uppmärksamma på alla orter, så det inte bara blir ett storstockholmsfenomen, säger Carina Nilsson
Rocka Sockorna i Gnesta är ett samarrangemang mellan Gnesta kommun, Gnesta bibliotek, Svenska Downföreningen och Studieförbundet Vuxenskolan.