Sol, vind, vatten – och mat

Ett slitet garage blev Garaget – med mat och fika. Det gamla bilstallet fylldes med käk förra året. Det gick himla bra och nu laddar Magnus Svensson med personal för en kul och smakrik sommar.

Foto:

Övrigt2015-07-16 10:00

Vi vill vara stället runt hörnet, du vet det där utomlands som inte bytt meny på 100 år men som man vill komma tillbaka till, säger Magnus om det gamla garaget som ligger vid Båven i Sparreholms ytterkant.

Matstället har öppet året om, med tema- eller buffékvällar och beställningar, men det är under sommaren dörrarna slås upp ordentligt. Den stora grusplanen med ett tält uppe på den gamla smörjgropen har plats för många – och en utsikt över det glittrande vattnet.

Med gångavstånd från både ekhagar, slottet, badplatsen, shoppingstället Fabriken och byns nostalgimuseum trillar det in folk från sommarstugeområden och folk som är på utflykt eller bara åker förbi.

– Vi hade 30 000 besökare förra året, berättar Magnus, vilket då var deras första sommar.

Men även om det blir fullt bland borden ska det gå snabbt att få sin mat. Därför monteras maten på plats, men lagas under kvällar och nätter.

– Som vår tolkning av räksmörgås, där vi blandar handpillade räkor med vår egen majjo, har i ägg, citron och pepparrot. Men du vet, bröd blir gammalt i kylen, varför du vid servering i stället får färskt bröd, smör och räkorna i en glasburk. Det känns fräscht och är lite annorlunda och poppis. Du kan dela med en vän om du vill.

Annat på menyn är enkla somriga rätter som den egna äppelrökta laxen eller baguette med pulled pork till exempel.

– Det ska vara opretentiöst men gott. Och man får flytta bord som man vill, allt rör sig efter trädens skuggor här.

Något som däremot inte finns på menyn är cola eller pommes. Här serveras äppelmust gjord på äpplen från trakten och här finns ett rött, ett vitt och ett roséalternativ. Men så finns det ju fika också. Rabarberpaj, äppelpaj och Sparreholmskringlan, bakad av en dam i byn.

För den nyfikne eller matintresserade finns ett litet utbud av importerade delikatesser som ankfett, vild svartpeppar och champagnevinäger, liksom en del lokala varor som honung, saft och bröd. Och letar du efter bra ställen att käka på tipsar Magnus om sajten Trip advisor.

– Där skriver verkliga besökare verkliga kommentarer. Det är min guide när jag reser.

Jenny Wester

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om