Grinda gÄrd utanför Malmköping har producerat mjölk i generationer, serverat hemgjord glass sedan Är 2014 och gÄr denna soliga sommar mot vad som tycks bli en rekordsÀsong.
â Det ser absolut ut sĂ„, Ă€ven om vi inte vet hur resten av juli och augusti blir. Maj var helt fantastisk, juni Ă€nnu bĂ€ttre, trots en dipp över den kalla midsommaren, och juli ser ut att bli ganska normal. Det Ă€r för varmt just nu, folk orkar inte göra nĂ„got förrĂ€n framĂ„t eftermiddagen, sĂ€ger Elisabeth Lundblad.
En riktigt bra dag har glassbutiken uppemot 600 gÀster, vilket bjuder pÄ en delikat utmaning för familjeföretaget.
â En helg med högt tryck tömmer halva storfrysen. DĂ„ mĂ„ste man stĂ€lla sig och göra mer glass pĂ„ helgen och det Ă€r lite tufft, sĂ€ger Claes Lundblad.
Trots de extra inhoppen hÀnder det att vissa sorter slut.
â Folk blir allvarligt deprimerade nĂ€r de inte fĂ„r sin favoritsort, sĂ€ger Elisabeth Lundblad och skrattar.
I serveringens glassdisk finns plats för 12 sorters grÀddglass och sorbeter och ute i frysen ytterligare nÀrmare 40 sorter som man varvar med.
Lundblads berĂ€ttar att klassikerna choklad och vanilj stĂ„r sig, men att mĂ„nga kombinerar med en sötare sort â gĂ€rna med lokal prĂ€gel.
â Alla ingredienser Ă€r lokala sĂ„ lĂ„ngt det Ă€r möjligt. Ăpplen, bĂ€r, rabarber, MĂ€sspunschen, honung â Stavtorp har stĂ€llt ut kupor pĂ„ vĂ„ra gĂ€rden â och Ă€gg. Vi handknĂ€cker 4 000 Ă€gg per vecka, sĂ€ger Claes Lundblad.
En nÄgot mer automatiserad glasstillverkning hittar vi hos giganten GB, vars fabrik i Flen invigdes 1957 och nu tillverkar runt 200 anstÀllda i snitt en miljon liter glass i veckan.
Fabrikschef Igor Papec lÄter glad.
â Den hĂ€r sommaren ser helt fantastisk ut. Vi Ă€r ju i en bransch som Ă€r vĂ€ldigt beroende av vĂ€der och hur mycket solen skiner. Nu har vi haft vĂ€ldigt fint vĂ€der frĂ„n slutet av april och hela vĂ€gen framĂ„t.
Vad innebÀr det hÀr för fabriken i Flen?
â Oftast gör man en avvĂ€gning i marsâapril. Hur sĂ€ljer vi, hur ser lagret ut, behöver vi producera mer, mindre eller ligga pĂ„ en stadig nivĂ„? Nu sĂ€ljer vi 15â20 procent mer Ă€n prognostiserat.
Nu Ă€r 200 personer i tjĂ€nst. Igor Papec berĂ€ttar att den sĂ€songspersonal, 70â80 personer, man tog in redan i januariâfebruari berĂ€knas bli kvar Ă„tminstone till slutet av augusti, för att trygga tillgĂ„ngen.
Vilka glassar gÄr allra bÀst?
â Det Ă€r styckeglassen, den man köper och konsumerar direkt. FramĂ„t hösten brukar det gĂ„ över till att man köper mer glass för att konsumera den inomhus.
NÄgon egen favorit?
â Den nya Maraboustruten vi lanserat i Ă„r. Jag Ă€r chokladfantast sĂ„ det kunde inte bli bĂ€ttre, haha!