Solgass ger uppsving pÄ lokala kallfronten: Högtryck för GB-fabriken och Grinda gÄrdsglass

– En helt fantastisk glassommar! SĂ„ sammanfattar Elisabeth och Claes Lundblad pĂ„ Grinda gĂ„rdsglass utanför Malmköping nulĂ€get, i vad som ser ut att bli en rekordsĂ€song. Även GB-fabriken i Flen gĂ„r för högtryck.

Övrigt2018-07-27 04:05

Grinda gÄrd utanför Malmköping har producerat mjölk i generationer, serverat hemgjord glass sedan Är 2014 och gÄr denna soliga sommar mot vad som tycks bli en rekordsÀsong.

– Det ser absolut ut sĂ„, Ă€ven om vi inte vet hur resten av juli och augusti blir. Maj var helt fantastisk, juni Ă€nnu bĂ€ttre, trots en dipp över den kalla midsommaren, och juli ser ut att bli ganska normal. Det Ă€r för varmt just nu, folk orkar inte göra nĂ„got förrĂ€n framĂ„t eftermiddagen, sĂ€ger Elisabeth Lundblad.

En riktigt bra dag har glassbutiken uppemot 600 gÀster, vilket bjuder pÄ en delikat utmaning för familjeföretaget.

– En helg med högt tryck tömmer halva storfrysen. DĂ„ mĂ„ste man stĂ€lla sig och göra mer glass pĂ„ helgen och det Ă€r lite tufft, sĂ€ger Claes Lundblad.

Trots de extra inhoppen hÀnder det att vissa sorter slut.

– Folk blir allvarligt deprimerade nĂ€r de inte fĂ„r sin favoritsort, sĂ€ger Elisabeth Lundblad och skrattar.

I serveringens glassdisk finns plats för 12 sorters grÀddglass och sorbeter och ute i frysen ytterligare nÀrmare 40 sorter som man varvar med.

Lundblads berĂ€ttar att klassikerna choklad och vanilj stĂ„r sig, men att mĂ„nga kombinerar med en sötare sort – gĂ€rna med lokal prĂ€gel.

– Alla ingredienser Ă€r lokala sĂ„ lĂ„ngt det Ă€r möjligt. Äpplen, bĂ€r, rabarber, MĂ€sspunschen, honung – Stavtorp har stĂ€llt ut kupor pĂ„ vĂ„ra gĂ€rden – och Ă€gg. Vi handknĂ€cker 4 000 Ă€gg per vecka, sĂ€ger Claes Lundblad.

En nÄgot mer automatiserad glasstillverkning hittar vi hos giganten GB, vars fabrik i Flen invigdes 1957 och nu tillverkar runt 200 anstÀllda i snitt en miljon liter glass i veckan.

Fabrikschef Igor Papec lÄter glad.

– Den hĂ€r sommaren ser helt fantastisk ut. Vi Ă€r ju i en bransch som Ă€r vĂ€ldigt beroende av vĂ€der och hur mycket solen skiner. Nu har vi haft vĂ€ldigt fint vĂ€der frĂ„n slutet av april och hela vĂ€gen framĂ„t.

Vad innebÀr det hÀr för fabriken i Flen?

– Oftast gör man en avvĂ€gning i mars–april. Hur sĂ€ljer vi, hur ser lagret ut, behöver vi producera mer, mindre eller ligga pĂ„ en stadig nivĂ„? Nu sĂ€ljer vi 15–20 procent mer Ă€n prognostiserat.

Nu Ă€r 200 personer i tjĂ€nst. Igor Papec berĂ€ttar att den sĂ€songspersonal, 70–80 personer, man tog in redan i januari–februari berĂ€knas bli kvar Ă„tminstone till slutet av augusti, för att trygga tillgĂ„ngen.

Vilka glassar gÄr allra bÀst?

– Det Ă€r styckeglassen, den man köper och konsumerar direkt. FramĂ„t hösten brukar det gĂ„ över till att man köper mer glass för att konsumera den inomhus.

NÄgon egen favorit?

– Den nya Maraboustruten vi lanserat i Ă„r. Jag Ă€r chokladfantast sĂ„ det kunde inte bli bĂ€ttre, haha!

Kort om glass

Traditionella ingredienser: Socker, Àggula, grÀdde/mjölk.

Glass blev populÀr vid europeiska hov under 1500-talet. Glass serverades först i Sverige pÄ 1700-talet vid Gustav III: s hov. Till svensk allmÀnhet började glass sÀljas i början av 1900-talet.

KĂ€llor: Wikipedia och Kalasglass

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!