I skuggan av ett träd bakom Flens moské sätter sig Elma Drmaku, Svante Thorslund, Christopher Bagley, Hussein Mohammed och Fatma Eljassem. De får en liten rast från sitt arbete att hålla lokalerna rena och fina.
‒Vi städar allt. Toaletter, dammsuger alla golv och fixar i källaren, säger Svante Thorslund och Elma Drmaku fyller i:
‒Sedan, när vi är klara med det, håller vi på med trädgården.
Arbetet som de under tre veckors tid har utfört handlar om städning. Något som gruppen alla är överens om att de inte kommer att arbete med i framtiden.
‒Nej, det tror jag inte. Men nu har jag iallafall lärt mig städarbete och sedan har jag även lärt mig mer om min religion, islam, sådant som jag inte kunde innan, berättar Elma Drmaku.
Ungdomarna hade ingen större erfarenhet av att vara i en moské och det var blandade känslor inför att komma till första dagen på jobbet.
‒Jag var faktiskt nervös när jag skulle komma hit. Jag visste inte hur folk skulle bete sig mot mig här, för att jag är svensk och för att jag aldrig varit i en moské förut, säger Svante Thorslund och fortsätter:
‒Men från första dagen har jag haft det väldigt bra och alla som jag träffar är snälla.
Flens moskés ordförande, Abdi Osman, sitter också med ungdomarna och är glad över att de har kommit dit för att arbeta.
‒Vi vill att vår verksamhet på moskén ska vara öppen. Om man vill ska man få se vad som händer här och lära sig hur det fungerar på en moské. Tidigare har vi haft öppet hus och det blev mycket uppskattat hos våra grannar. Men att ungdomar kommer hit är verkligen jättebra. Det vi vill är att moskén ska bli en del av Flens kommun, säger han.
Han fortsätter med att förklara hur deras arbete är ideellt.
‒Nu, under hela sommaren, har vi sommarjobbare i tre perioder. Det underlättar verkligen för oss, vi har vanliga jobb utöver det här och det är svårt att hinna med allt, säger Abdi Osman.
På fredag har de tre veckorna gått och ungdomarna kommer att påbörja sitt sommarlov. Några av dem studerar tillsammans på Prins Wilhelmgymnasiet i Flen och även vid Grillska gymnasiet i Eskilstuna. Men innan tiden här kände de inte varandra.
‒Vi känner fortfarande inte varandra, säger Christopher Bagley och försöker hålla en allvarlig min.
Kort därefter bryter alla ut i skratt och de fortsätter att skoja med varandra under rasten.
På frågan om vad de ser fram emot efter på fredag är de alla ense om.
‒Det ska bara bli skönt att få sommarlov på riktigt, säger Svante Thorslund och Hussein Mohammed fyller i:
‒Men det har faktiskt gått väldigt fort att vara här.