De språkintresserade tjejerna Laraib Syed, Ikram Ibrahim, Negar Kalani och Marwa Jailani går i samma klass på Rinmansgymnasiet i Eskilstuna. De har olika modersmål och har dessutom lärt sig flera andra språk.
I våras ansökte de om att få delta i Eskilstuna Kommunfastigheters projekt Skapa ditt eget sommarjobb. Ungdomarna blev inbjudna till en audition där de fick presentera sin idé lite mer. Kommunfastigheter gjorde tummen upp och gav dem möjlighet att genomföra språkkurserna. Tjejerna får avtalsenlig lön för alla timmar de arbetar.
Under fyra veckor håller de språkkurser mellan klockan 11 och 15 på Eskilstuna stadsbibliotek. Deltagarna, som inte behöver inte ha några förkunskaper, får lära sig grunderna i flera olika språk, bland annat grammatikregler och de vanligaste fraserna. Kurserna, som är kostnadsfria, började den här veckan och pågår i tre veckor till.
Språken som lärs ut är svenska, engelska, arabiska, norska, franska, italienska, urdu, dari och persiska. Varje dag står ett visst språk på schemat, men intresset för svenska visade sig direkt vara så stort så att hela nästa vecka kommer att ägnas enbart åt svenska. Under veckorna 30 och 31 blir det sedan åter en blandning av olika språk.
Ungdomarna hjälps åt med undervisningen i svenska och engelska. I övrigt har de sina hemspråk som de tar ett extra stort ansvar för. Ikram Ibrahim har till exempel huvudansvaret för arabiska som är hennes modersmål. Negar Kalani har persiska som modersmål. Hon ger också kurser i norska och franska. Laraib Syed lär ut urdu och italienska.
‒Mitt modersmål är urdu. Jag kan italienska för att jag har bott där i 12 år, säger hon.
Marwa Jailani undervisar i dari som är hennes hemspråk.
Ungdomarna har upptäckt att deltagarna inte förväntar sig att undervisningen ska bedrivas på samma sätt som i skolan. Gruppdiskussionerna har varit uppskattade. Flera av de personer som har deltagit på kurserna pluggar även Svenska för invandrare, SFI.
‒De sa själva att på SFI satt de bara och lyssnade på läraren och antecknade, men här fick de verkligen fråga saker som var oklara och själva säga saker som de gärna vill ta upp, säger Negar Kalani.
Kursen i svenska har varit mest populär. Den lockade 7-8 deltagare. Ännu fler har visat intresse för att delta framöver. Det är orsaken till att tjejerna ändrat i kursschemat så att hela nästa vecka kommer att ägnas åt svenska.
Tjejerna menar att syftet med språkkurserna är att skapa gemenskap.
‒Om man talar ett språk som verkligen är ens modersmål kommer man att tala med hjärtat och verkligen få en kontakt med personen och skapa en gemenskap. Sedan tänkte vi att många behöver hjälp med svenska, säger Negar Kalani.