‒Det kan påverka det straff som döms ut. Det finns uppgifter om olika ålder när det gäller honom. Också från honom själv, säger åklagare Jessica Wenna till Eskilstuna-Kuriren.
Vilken ålder talar vi om?
‒Någonstans mellan 18 och 25 år, alltså vid tiden för gärningen, säger Jessica Wenna.
Också 19-åringens flickvän, den nu 42-åriga mordmisstänkta Eskilstunakvinnan, har uttalat sig om pojkvännens ålder. I den sekretessprövade paragraf 7-utredning som Eskilstuna-Kuriren tog del av och skrev om i slutet av oktober förra året, uppgav hon att han inte alls var 18 år vid tillfället, utan 25 år och att de hade för avsikt att gifta sig.
Enligt det svenska rättssystemet har åldern stor betydelse för straffmätningen om en person bedöms som skyldig till ett brott. Ju yngre - desto lägre straff.
‒Man får alltid lägre straff om man är ung. Det gäller till exempel om man är under 18 år. Men också om man är under 21 år så kan det påverka det straff som döms ut, förklarar Jessica Wenna.
Att fastställa åldrar på människor är omdebatterat. Jessica Wenna berättar att det vid jul förra året kom beslut från Högsta domstolen om att man inte får göra åldersbestämningsundersökningar längre. Det kunde handla om till exempel röntgenundersökningar av handleder eller tänder för att bestämma ålder, om en person ska räknas som barn eller vuxen för att fastställa om personen är straffmyndig.
Gäller samma regler även om det gäller en mordutredning?
‒Det gäller samma regler för oss. Vi har inte någon sådan möjlighet, säger Jessica Wenna.
Upplever du detta som en svårighet?
‒Nja. Det minskar ju våra möjligheter att fastställa hans ålder. Men vi får utreda detta på andra sätt. Genom att ta del av handlingar och så till exempel, säger hon.
För övrigt rullar de båda mordutredningarna på. Dels den om mordet och mordförsöket i Arboga i augusti 2016 och det misstänkta "drunkningsmordet" i Arboga i augusti 2015.
Enligt åklagarna i målen har 19-åringen erkänt mord på den 68-årige mannen och mordförsök på den 63-åriga kvinnan - den mordmisstänkta Eskilstunakvinnans föräldrar. Hon själv däremot nekar.
‒Den 42-åriga kvinnan nekar till brott, säger Jessica Wenna.
Hon är ju också misstänkt för bedrägeri och urkundsförfalskning efter att ha försökt få ut pengar på makens livförsäkring. Hur ställer hon sig till dessa misstankar?
‒Hon förnekar detta också.
Hur går det med utredningen kring hennes make som drunknade under mystiska omständigheter? Eskilstunakvinnan är ju delgiven misstanke om mord i det fallet också.
‒Den utredningen befinner sig i ett aktivt läge och jag kan inte gå in på några detaljer där.
Kan du säga något om den rättsmedicinska undersökningen som gjordes av hennes döde makes kvarlevor?
‒Nej vi vill inte gå in på resultaten där. Det kan skada den pågående förundersökningen.
Jessica Wenna säger också att polis och åklagare gärna tar hjälp av allmänheten när det gäller de pågående mordutredningarna. Alla iakttagelser kan vara intressanta påpekar hon. Framförallt gäller det uppgifter kring tiden för makens drunkning 2015.
‒Det kan finnas väldigt intressant information ute hos allmänheten, säger Jessica Wenna. Den tidpunkt som gäller är alltså mellan den 7 och 8 augusti 2015. Iakttagelser vid brottsplatsen vid Arboga. Om människor har sett folk i rörelse där. Eller andra intressanta iakttagelser, betonar hon.
Vart ska man vända sig om man sitter inne med information?
‒Ring polisens nummer 114 14. Be att få prata med polisen i Västmanland, säger Jessica Wenna.
Eskilstuna-Kuriren har sökt 19-åringens advokat under onsdagen för en kommentar men inte lyckats få tag i honom.