Sömnbrist på grund av värmen? – så hanterar du nätterna

Klockan tickar, man vrider och vänder sig men sömnen faller inte in. Låter det bekant? Du är inte ensam – sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt förklarar varför och kommer med tips på hur du sover bra.

Fötterna utanför täcket, man vrider och vänder sig och faller aldrig in i sömn. Sömnsvårigheterna ökar i hettan.

Fötterna utanför täcket, man vrider och vänder sig och faller aldrig in i sömn. Sömnsvårigheterna ökar i hettan.

Foto:

Övrigt2018-01-30 09:28

Under sommarhalvåret minskar sömnbehovet. De långa ljusa kvällarna sänker nivån av sömnhormonet melatonin i kroppen och vi känner oss piggare. Då vi sover mindre på sommaren är oftast kvalitén bättre på sömnen jämfört med under vinterhalvåret. Men nu är största hotet mot en bra sömn här – sommarvärmen.

Sömnen förutsätter nämligen en sänkt kroppstemperatur och sval omgivning. Det är en del av sovprocessen. Blodets och hjärnans temperatur ska sänkas för att kroppen ska få ro att sova. För att det ska fungera krävs det svalare temperaturer runtomkring oss. Vi sover som bäst när kroppstemperaturen är ungefär 36 grader och som sämst när den är uppe i 37 grader.

– Att sova mindre under sommaren är normalt. Men man får inte sämre sömn, man sover bara kortare. Dock påverkas vi av värmen nu under de höga temperaturerna, säger Torbjörn Åkerstedt.

Vad kan man göra för att underlätta nattsömnen?

– Allt som kyler ned omgivningen. Luftkonditionering, korsdrag, dra ned persiennerna till max och kanske hitta en ny sovplats. Försök sova på norrsidan av rummet eller hemmet. Kanske till och med sova utomhus.

Är det bra att motionerna för att bli trött?

– Motion är alltid bra för sömnen men det ska man undvika precis innan läggdags, då fysisk aktivitet höjer kroppstemperaturen ytterligare.

Hur mycket sömn behöver man per natt?

– Det är väldigt individuellt. Tumregeln är sju timmar per natt men äldre behöver oftast sova mindre och ungdomar mer. Vissa är effektiva sovare och behöver inte heller mycket sömn för att fungera. Det viktiga är att man fungerar bra dagtid.

Kan en tupplur på dagen störa den nattliga sömnen?

– 20 minuter max. Allt ska användas med måtta, det är inte fel men den ska ligga långt ifrån huvudsömnens start. Så egentligen finns det inga andra tips än att bara kyla ned sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!