Under den förra mandatperioden bestämde sig länsstyrelsen i Sörmland för att länet skulle ha en regional livsmedelsstrategi som byggde på den dåvarande regeringens vision Sverige, det nya matlandet.
‒ Den visionen var ju ganska fokuserad på att man skulle öka antalet övernattningar på landsbygden, skapa nya jobb och att det skulle bli fler matföretag, ökad export och så vidare. Vi satte upp samma typ av mål i vår matstrategi, berättar Ulrika Lundberg, landsbygdsenheten på Länsstyrelsen i Sörmland.
2014 lanserades den regionala livsmedelsstrategin som skulle sträcka sig fram till 2020. Några av målen som sattes upp för Sörmland var bland annat att man skulle bli en av tre ledande matlän i Sverige, att konsumenter skulle ha god tillgång till sörmländska råvaror, att det skulle bli fler lönsamma företag och att det skulle bli högre kvalité på maten inom kommun och landsting.
‒Den var inte så fokuserad på produktionen, om man säger de tidigare leden i kedjan från jord till bord, utan den fokuserade på vad som händer med själva maten. Hur man kan höja kvalitén och få bättre råvaror.
Nu när ni är halvvägs, hur väl skulle du säga att strategin fallit ut?
‒Vi har redan uppnått de flesta av målen som sattes upp. Det har tagit otrolig fart i Sörmland och alla kommuner jobbar jätteduktigt och är intresserade. Alla kommuner, inklusive landstinget ser ju mat som en potential för länets attraktionskraft och hållbar utveckling.
Hur skulle du säga att Sörmland förhåller sig till andra län runt om i Sverige?
‒Jag skulle säga att vi kommit väldigt långt med själva görandet, med att komma till handling med saker och ting. Många län har nu satt igång med strategier och en typ av regional livsmedelsstrategi. Och vi jobbar ju med konkreta åtgärder. Jag tror att vi i Sörmland ligger väldigt långt fram.
Har ni lagt upp några nya strategier nu?
‒Vårt uppdrag är att följa den nationella politiken på regional nivå. Så vi skulle nu vilja uppdatera eller skriva en ny livsmedelsstrategi i länet tillsammans med de aktörer som finns på området.
Ulrika Lundberg menar dock att flera projekt som gynnar ökad produktion och ökad självförsörjningsgrad redan är i handling. Ett av projekten, som blev klar i december, var ett dokument som länsstyrelsen i samarbete med andra aktörer döpt till Grön framtid.
‒ Där ser vi ju att det inte går att titta på länet som en isolerad ö, utan man måste titta på hela Mälarregionen och möjligheterna att exportera. Vi skulle kunna exportera ut mer livsmedel ur länet än vad vi gör i dag, eftersom Stockholm växer och befolkningen ökar kommer det vara ett ännu större behov av livsmedel.