Av de 13,9 miljoner terawattimmar Sörmland förbrukade 2015 kom 63 procent från fossila bränslen som olja, kol och gasol. Sörmland har, tillsammans med Gotland, landets högsta industriella andel av växthusgasutsläpp. Enligt rapporten är förklaringen främst SSAB:s kolkraftkrävande ståltillverkning i Oxelösund.
Noterbart är att industrins utsläppsandel ökade mellan 2014 och 2015, samtidigt som alla övriga mätområden minskade, exempelvis el, uppvärmning, transporter, jordbruk, avfall och avlopp.
Länsstyrelsen i Södermanland har inte analyserat den industriella ökningen, men klart är att den följer en större nationell trend för energiförbrukning inom näringslivet. Under lågkonjunkturen 2000-2013 minskade användningen, för att 2014 börja svänga uppåt igen i takt med rådande högkonjunktur.
– Man ska också notera att rapporten gäller 2015. Efter det har SSAB påbörjat utfasningen av sin kolanvändning, en mycket intressant utveckling som vi följer, säger Deniz Butros, energi- och klimatsamordnare på Länsstyrelsen Södermanland.
Räknar man bort industrin har Oxelösund länets näst lägsta utsläpp av växthusgaser per person. Lägst ligger Gnesta. Oxelösund är däremot sämst i klassen när det gäller förnybar energi i bostäder, med Eskilstuna som näst sämst. Båda ligger under tio procent. Bäst i klassen, med mer än en tredjedel förnybar energi, är hushållen i Gnesta och Vingåker.
Sörmlands vindkraftsutveckling snurrar långsamt, beroende på klent vindläge och krockande intressen med länets stora natur- och kulturvärden. Solcellsutvecklingen går däremot framåt med stormsteg, med mer än en fördubbling mellan 2015 och 2016. Sörmländsk biogas produceras vid fyra reningsverk och en samrötningsanläggning.
Två nationella miljömål är att Sverige ska ha 50 procent förnybar energi år 2020 och noll nettoutsläpp till år 2045. Sörmland behöver helt klart växla upp sitt klimatarbete, konstaterar Deniz Butros.
En hel del är på gång. Bland annat två nya samrötningsanläggningar, främjandet av byten av oljepannor i näringslivet samt nästan dubbelt så mycket pengar till Länsstyrelsens klimatarbete, som nästa år kommer att ha särskilt fokus på det sörmländska lantbruket.