Sörmland har näst flest salmonellafall

I Sörmland drabbas näst flest av salmonella sett till hela landet. – Men de allra flesta smittas utomlands, säger Helena Hervius Askling, landstingets smittskyddsläkare. Hon varnar också för en värre bakterie sommartid i Sverige, ehec.

Sommar innebär ökad risk för magsjuka som salmonella. Salmonella har minskat kraftigt de senaste åren, men Sörmland tillhör det näst mest drabbade länet i landet.

Sommar innebär ökad risk för magsjuka som salmonella. Salmonella har minskat kraftigt de senaste åren, men Sörmland tillhör det näst mest drabbade länet i landet.

Foto: Ekström Åsa

Övrigt2017-06-14 04:04

Antalet fall av salmonella har under en tio års period minskat kraftigt i Sverige. Det visar statistik från folkhälsomyndigheten, som nyhetsbyrån Siren sammanställt.

För tio år sedan var det nästan 4000 personer som rapporterades för salmonellainfektion. I fjol var det drygt 2200.

Minskningen beror på flera skäl: bättre livsmedelshantering såväl i Sverige som i utlandet.

– Många länder jobbar med att öka kontrollen av salmonella, vilket nu märks, säger Linda Trönnberg, epidemiolog på folkhälsomyndigheten, till Siren.

Men det är en klen tröst för den som blir drabbad. Merparten som blir drabbad får lindriga besvär, men en del får hög feber och diarré som kan vara i någon vecka. Det kan leda till uttorkning, därför är det viktigt att få i sig vätska.

Från smittotillfället till insjuknandet tar det ofta ett till tre dygn.

Salmonella ökar under sommarmånaderna.

– Bakterierna trivs när det är varmt och fuktigt. Det är en gynnsam miljö för dem, säger Linda Trönnberg.

Det finns stora regionala skillnader av antalet salmonellasmittade. Det kan bero på provtagningsmönster, men under 2016 insjuknade minst 46 personer från Skåne till dalarna och Gävleborg. Några månader senare noterades ett annat utbrott i Skåne då de som ätit korv, salami, från samma delikatessbutik.

I Sörmland noterades år 2016 27,1 fall per 100000 invånare av salmonella. Bara Halland var värre, 32,5. På Gotland var det minst, 13,8 fall per 100000 invånare.

Om du misstänker att du smittats av salmonella och har diarréer ska du stanna hemma från arbetet eller skolan upp till en vecka. Du ska även undvika att laga mat så länge du har kräkningar eller diarréer.

Helena Hervius Askling poängterar att det är viktigt med god hygien när man handskas med maten och att köttet som ska ätas är genomstekt, att om man haft nära kontakt med djur ska man vara extra noggrann med handhygienen.

Just kontakt med nötkreatur eller ej genomstekta hamburgare/köttfärs, opastöriserad mjölk, kan ge upphov till en annan magsmärta och orsaka värre lidande, ehec. Ehec-bakterien kan orsaka blodiga diarréer och allvarliga komplikationer och till och med dödsfall.

– Ehec-bakterien kan leda till njurkollaps, framför allt hos barn, säger Helena Hervius Askling.

Ehec-bakterien blev ett problem i Sverige först i mitten på 1990-talet.

Då ska du söka vård

Om du misstänker salmonella bör du ringa till sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177 för att få hjälp att bedöma symtom och hjälp med var du kan söka vård.

Sök vård på vårdcentral eller jouröppen mottagning genast om du är mycket trött och svag, har blodiga diarréer, har hög feber och fryser, har svåra magsmärtor eller återkommande kräkningar.

(Källa: Vårdguiden)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!