Sommaren lider mot sitt slut och folk återgår till jobb och vardag. Båtarna ligger kvar i vattnet, men båtägarna har mindre tid att ge sig ut på sjön. Det innebär högsäsong för båtmotorstölder i hela landet, något tidningen rapporterade om under måndagen.
Enligt Göran Svensson, analytiker på regionala brottssamordningsgruppen, är båtmotorstölder vanliga i sörmländska vatten.
– Det har varit många anmälningar. Det stjäls hela motorer, men även rätt mycket delar till motorer – propellrar, växelhus och styrenheter exempelvis, säger han.
Mellan den 1 mars och den 7 augusti inkom 138 anmälningar om stulna båtmotorer eller motordelar i länet. Göran Svensson har sammanställt en karta där han märkt ut var de olika stölderna ägt rum. Hårdast drabbad är Sörmlandskusten, men även i Mälaren sker en hel del stölder.
– Efter den 7 augusti har det tillkommit ungefär tio anmälningar till. Förra veckan stals tre hela båtmotorer och i sex fall delar av båtmotorer.
Göran Svenssons kollega, Malin Bentzer säger att tjuvarna i allt högre utsträckning riktar in sig på delar snarare än hela motorer.
– Det är lite av ett trendbrott. Det kan bero på att motorerna utvecklas och att deras startspärr är svår att ta sig förbi utan nyckel. Man plockar allt av värde i motorn, det är också mycket lättare att hantera, säger hon.
Polisen tror att det i de flesta fallen rör sig om internationella stöldligor som för ut motorerna och motordelarna ur landet och säljer dem utomlands, en typ av brottslighet som är svårstoppad.
– Förra året hade vi ett tips om att det var stöldgods på väg ut ur landet. Jag ringde då tullen nere i Skåne och bad dem hålla utkik efter en bil. Men de har hamnar i Ystad, Trelleborg, Helsingborg, Karlskrona och bron att bevaka så det är svårt för dem att hinna, säger Göran Svensson.
Trots det stora antalet anmälningar under våren och sommaren är det svårt att jämföra med tidigare år. Stölder av motorer och motordelar har olika brottskoder och statistiken är därför inte helt tillförlitlig. Någon stor ökning handlar det dock inte om, enligt Malin Bentzer.
– Det blir som att jämföra äpplen och päron. Vi har varit hårt drabbade av motorstölder, men det rör sig inte om någon märkbar ökning jämfört med tidigare år.
Hur ska man skydda sig som båtägare?
– I våras drogs det exempelvis i gång ett båtsamverkansprojekt i Strängnäs, ungefär som grannsamverkan där man hjälps åt att hålla koll. Sedan finns det hjälpmedel som smart DNA och dolda GPS-trackers eller säkerhetslås. Det hjälper inte alltid men man måste försöka göra det så svårt som möjligt, säger Göran Svensson.