Bräkande i olika tonarter hörs från den röda ladugården. Det är mitt uppe i lamningstid och Erika Olsson har varit uppe flera gånger under natten för att se till att alla nya lamm får mat. Tackor som får tre lamm kan glömma bort det minsta som då behöver extra omvårdnad. När lammen har vuxit upp och det är dags för slakt körs de i väg med lastbil. Men det är något som Erika Olsson vill ändra på.
– Det är hemskt när det kommer en slaktbil. Om man har sålt djuret vet man inte vart de körs.
Stressen under transporten och på ett stort slakteri påverkar också köttets kvalitet, säger Erika Olsson.
– En gris kan ha levt här i ett år. Om den sedan blir stressad de sista tio sekunderna i sitt liv blir köttet värdelöst. Man måste ha kännedom om hela kedjan.
Hon har själv varit vegetarian, men började äta kött när de startade gården 2012. Framför allt för att smaka på köttet. Djuren på gården är en del av kretsloppet. Djuren äter det som vi människor inte äter. Vall och gräs till korna behöver odlas för att jorden ska må bra och grisarna äter gårdens baljväxter som inte blir tillräckligt bra för människor.
– Man ska inte ge grisar mat som vi människor kan äta, tycker jag.
Maten till djuren kommer från Onsberga gård och ibland från närliggande gårdar. Djuren får inget importerat foder. Och målet är alltså att djuren även ska dö på gården.
Men att bygga ett gårdsslakteri är både kostsamt och krångligt. I Sörmland finns ett par mindre slakterier, men inga gårdsslakterier som bara slaktar den egna gårdens djur.
– Det är svårt att få ihop kalkylen. Om man gör det som är bra för djuret och det som är bra för miljön, då blir det lite för dyrt, säger Erika Olsson.
Men de letar pengar på andra håll för att ändå driva igenom projektet. Köttet blir dyrare än i affärerna eftersom ett eget slakteri är dyrare än att transportera många djur till ett stort slakteri.
Erika och Torbjörn Olsson har redan förberett sig i två år och bland annat utbildat sig till slaktare, gjort studiebesök och en plan för vad de vill bygga.
– Det vi saknar nu är själva slakteriet. Men det dröjer minst ett år innan det blir klart.
Men det måste bli klart, säger Erika Olsson. Annars kommer hon inte att orka driva gården längre.