Larmet om ett hundratals nya fall av sjukdomen.
Kring 20-tiden framkom det att den isolerade mannen på Enköpings lasarett inte var drabbad av Ebola, enligt TT.
Till Strengnäs Tidning säger Sörmlands smittskyddsläkare Helena Hervius Askling:
– Jag har inga detaljer om det aktuella fallet, men det pågår ett större utbrott i Kongo och om någon som varit i det området de tre senaste veckorna har feber, så tar man alltid ett ebolaprov. Innan man fått svar på det agerar man som om det vore ett fall.
Region Sörmland inför inga skärpta säkerhetsrutiner?
– Inte alls. Vi måste alltid ha beredskap för smittsamma sjukdomar och det har vi, i och med att vi alltid övar och har en välinformerad och kunnig infektionsklinik. Vi ändrar inga rutiner, även om det visar sig vara ebola.
Akuten i Enköping är just nu stängd. Kan det ge Mälarsjukhuset i Eskilstuna fler akutpatienter?
– Det tror jag inte. Patienterna i området hänvisas till Västerås eller primärvården, säger Helena Hervius Askling.
Den isolerade patienten vårdas tills vidare på infektionskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala. På fredagskvällen kom provsvar som visade att mannen inte var drabbad av den smittsamma sjukdomen. Han var inte heller smittad av andra sjukdomar som gula febern och denguefeber, uppger TT.
Stig Norling befann sig på akutmottagningen i Enköping som patient och vittnade om att ingen fick lämna den, och heller inte komma in.
– Varken personal eller patienter får gå härifrån. Nu är det bara att vänta och försöka vara tålig. Men det är lite kaotiskt och de som ska in på akuten får ju också stanna utanför. Och allting känns ju obehagligt med tanke på hur ebola smittar, sade han till TT tidigare under fredagen.
Ebola klassas som en samhällsfarlig sjukdom, enligt Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen. I och med detta kan sjukvården ta till särskilda åtgärder, som att hålla patienter med misstänkt smitta i karantän, eller spärra av vissa områden för att hindra spridning.
Det finns inget godkänt läkemedel mot ebola. Patienter som kommer under vård kan dock få sina symptom lindrade.
Sveriges enda enhet för högrisksmitta finns på Linköpings universitetssjukhus. Där har man ännu inte fått in någon förfrågan om att ta emot patienten med den misstänkta smittan. Men om provsvaren skulle visa att patienten har ebola kommer han eller hon med största sannolikhet transporteras dit.
– Hittills är det så det har fungerat i fall av den här typen eftersom kompetensen och kunskapen om hur det här smittar inte finns på särskilt många andra ställen. I Linköping finns Sveriges kompetenscentrum för den här sortens smittor, säger Magnus Roberg, biträdande smittskyddsläkare på region Östergötland, till TT.