Det var den 29 september förra året som Finansinspektionen inledde sin utredning av Sörmlands sparbank avseende penningtvätt.
– Vi har flera undersökningar på Sörmlands sparbank sedan tidigare, säger Peter Svensson, pressekreterare på Finansinspektionen.
Han fortsätter:
– Dels en undersökning med fokus på bankens styrning, där vi tittar på hur styrelsen hanterar sitt ansvar i förhållande till lagar och regler, och dels en undersökning om hur banken efterlever penningtvättslagen och Finansinspektionens penningtvättsföreskrifter.
Peter Svensson kan inte säga när utredningen är klar, men berättar vad den kan leda till.
– Om allt är okej blir det bara en slutskrivelse, men det kan också leda till en sanktionsprocess om det finns omfattande brister. Det kan innebära en anmärkning eller varning och dessutom en sanktionsavgift, max tio procent av årsomsättningen.
2015 fick exempelvis Nordea böta 50 miljoner kronor och Handelsbanken 35 miljoner i straffavgift för att inte ha följt penningtvättsreglerna.
Finansinspektionens mål är att förebygga situationer och problem som annars skulle kunna innebära stora kostnader för samhället.
Den mest långtgående sanktionen är att myndigheten kan återkalla bankens tillstånd.
– Då har man inte tillstånd att längre bedriva verksamhet, säger Peter Svensson.
Han kan inte kommentera ärendet med Sörmlands sparbank specifikt, men berättar att den typ av undersökning som nu görs ofta inleds inom ramen för en ständig tillsyn som Finansinspektionen bedriver.
– Men vi är ingen brottsutredande myndighet. Vid penningtvättbrott är det Finanspolisen inom Polismyndigheten som utreder, säger Peter Svensson.
Sedan 2009 finns lagen om åtgärder vid penningtvätt som alla banker ska följa för att kontrollera att deras organisationer inte används för penningtvätt.
Sörmlands sparbank menar att de är en av sex utvalda banker som ingår in en fördjupad granskning av hur arbetet mot penningtvätt bedrivits mellan 2012 och början på 2016.
– Finansinspektionen skickade våren 2016 ut en enkät om penningtvätt till samtliga svenska sparbanker. Sörmlands sparbank var en av de banker som valdes ut, skriver vd:n Daniel Eriksson i ett mejl till tidningen.
Är du orolig för vad utredningen ska komma fram till?
– Jag är inte orolig, vi samarbetar med Finansinspektionen, skriver Daniel Eriksson.
Hur påverkar det här banken?
– När det gäller den utredning som Finansinspektionen genomfört har vi tillsammans identifierat utvecklingsområden som kommer att hjälpa oss att bli ännu bättre på att motverka penningtvätt.
När började ni ställa frågor till kunder för att säkerställa att ingen penningtvätt förekommer? Jag har uppgifter som säger att ni nyligen börjat med det, stämmer det?
– Banken har arbetat med kundkännedomsfrågor sedan 2009, precis som alla andra banker. Alla uppgifter uppdateras sedan kontinuerligt.
Vilka områden har ni åtgärdat för att motverka penningtvätt och finansiering av terrorism?
– Vi arbetar kontinuerligt med att förbättra vår kundkännedom och vårt systemstöd för att motverka penningtvätt och finansiering av terrorism.