Problem med spel om pengar är en folkhälsofråga och något som inte bara drabbar dem som spelar för mycket, utan även familj, vänner och samhället i stort.
Spelproblem är nära kopplade till ojämlik hälsa, enligt Folkhälsomyndigheten och i dag beräknas ungefär två procent i åldern 16-84 år ha ett problemspelande.
Positivt är att andelen som spelar om pengar har minskat sedan slutet av 90-talet, då 85 procent spelade. 2015 spelade 58 procent. Däremot lägger hushållen fortfarande ner lika stor andel av sina inkomster på spel som förut, vilket betyder att färre spelar för en större summa pengar.
Enligt Riksorganisationen för spelberoende och anhöriga, som också har en spelberoendegrupp i Eskilstuna, behöver samhället ta ett större och tydligare förebyggande ansvar.
Omid Rezvani, ordförande i organisationen berättar att gruppen i Eskilstuna skapades för två år sedan, på grund av efterfrågan. Samverkan med Eskilstuna kommun finns och likaså planer på att starta en grupp i Katrineholm, där behov signalerats. I Eskilstuna har ungefär femtio personer i nuläget fått hjälp.
Ingen blir frisk från ett spelberoende, poängterar Omid Rezvani, som själv varit spelfri i 12 år.
– Men man kommer in i ett tillfrisknandetillstånd. Jag bär på den här sjukdomen och kan få återfall när som helst, det tar aldrig slut.
Sverige har haft ett spelmonopol under lång tid, men lagstiftningen har inte varit tillräckligt stark för att komma åt de utländska bolag som bedrivit spel i Sverige.
Ett vägval stod mellan att göra monopolet ännu starkare, eller att öppna upp marknaden och börja ställa krav på bolagen, inte minst när det gäller att minska riskerna med sina spel, berättar Anders Sims, kommunikationschef på Spelinspektionen i Strängnäs.
Tidigare hette myndigheten Lotteriinspektionen, men bytte namn till Spelinspektionen vid årsskiftet i år, då en ny spellag trädde i kraft. Nu måste alla spelbolag på den svenska marknaden ha licens. Bolagen har också en omsorgsplikt och ska identifiera beteende som tyder på överdrivet spelande och guida kunden till minskat spelande.
Förutom att det nu är obligatoriskt för alla spelare att ange en maxgräns för insatser i tid och pengar, finns också ett nationellt register, spelpaus.se, som innebär att alla spel via internet ska erbjuda möjlighet för spelarna att stänga av sig från alla licenshavare.
– Det är en stor förändring mot förut och avstängningsfunktionen har tagits emot väldigt positivt av personer som har eller har haft problem. Det är inte heller längre tillåtet att ge bonusar på samma sätt som längre, tidigare har folk med spelproblem matats med förmåner för att spela mer. Hela syftet med lagändringen är att skydda konsumenten och skapa en tryggare och säkrare spelmarknad, säger Anders Sims.
Spelinspektionen ska utöva tillsyn och med åtgärder som höga böter, eller att licensen kan återkallas, menar Anders Sims att det finns goda utsikter för att alla stora aktörer, som sökt och fått licens, ska sköta sig.
Omid Rezvani menar att självavstängningsfunktionen är bra, men ifrågasätter den gräns på ett år som är satt.
– Det ska finnas möjlighet att stänga av sig för alltid.
Omid Rezvani ställer sig väldigt positiv till att det sedan 2018 är lagstiftat att kommuner ska erbjuda behandling till dem med spelberoende.
– Vi har förståelse för att man tar hand om den hjälpande och behandlande delen först, men nu är det dags att ta tag i den förebyggande delen också, säger han.
Attitydförändringar och mer kunskap är också viktiga pusselbitar, säger Omid Rezvani.
– Spel har alltid funnits, kommer alltid finnas och ska finnas, vi vill inte ha ett förbud. Däremot måste vi prata mer om spelberoende. Ju mer kunskap alla har om vad spelberoende är, vilka signaler man ska lyssna på och att det finns hjälp att få, desto mer förebyggande är det.