‒Vi märker att folk börjar bli trötta på pizza och hamburgare. Man vill leta andra alternativ. Mat som kanske är lite nyttigare, men som det går att få lika snabbt, säger Marcus Väisänen, marknadschef på Spicy Hot.
Den nya restaurangen ligger på Västerleden i Eskilstuna och är betydligt större än restaurangen på Fristadstorget. Den nya restaurangen har cirka 80 sittplatser jämfört med drygt 15 i restaurangen vid Fristadstorget.
Restaurangen på Västerleden ligger i markplanet på den nybyggda fastighet som även inrymmer bland annat Hotel Tuna Park och restaurangen L&Ö.
‒Vi har valt att vara här ute så att alla kan komma och parkera utan avgifter och sitta i lugn och ro och njuta av vår mat, säger restaurangchefen Tommy Tran.
Restaurangen på Västerleden blir den nionde Spicy Hot-restaurangen. Den första startade på Källgatan i Västerås 2001. Konceptet var att servera asiatisk snabbmat, huvudsakligen för avhämtning.
‒Det som folk fastnade för redan från början var det öppna köket där man får se hur vi lagar maten när man har beställt den. Vi lagar ingen mat i förväg, berättar Marcus Väisänen.
Konceptet fungerade bra och 2004 öppnade en andra restaurang på Fristadstorget i Eskilstuna. I dag har Spicy Hot tre restauranger i Västerås, tre i Norrköping, två i Eskilstuna och en i Karlstad.
‒Vi ser att det är en styrka att ha olika typer av kulturer inblandade i vårt koncept. Vi har faktiskt har folk från alla världens kontinenter bland våra 170 anställda, säger Marcus Väisänen.
Företaget omsatte cirka 100 miljoner kronor 2016 och siktar på cirka 125 miljoner kronor 2017. Restaurangernas vinstmarginal är i genomsnitt cirka 18 procent.
‒McDonalds ligger i genomsnitt på mellan 11 och 12 procent på sina restauranger. Vi har hittat en bättre väg, säger Marcus Väisänen och fortsätter:
‒Det som är vinsten i konceptet är att vi har skapat ett kök som kan langa ut fantastiskt mycket mat. Även fast vi lagar den när du beställer den har vi väldigt effektiva kockar som är duktiga på just wok-tekniken. Det tar i genomsnitt mellan två och fyra minuter att få sin mat efter att du har beställt den.
Spicy Hot håller på att ta fram en helt ny vegetarisk och vegansk meny eftersom många kunder efterfrågar det. Dessutom håller Spicy Hot på att jobba fram en ny pick up-lösning som ska lanseras till hösten.
‒Det här är en lösning där man kan lägga sin order via en app på telefonen. När maten är klar, vilket går väldigt snabbt, får man ett meddelande. Sedan är det bara att åka och hämta upp maten i luckan.
Spicy Hot har siktet inställt på att expandera och öppna fler restauranger.
‒Tanken är att vi ska försöka starta två till fyra enheter om året, säger Marcus Väisänen.
Spicy Hot överväger även att börja med franchising.
‒Vi går mer och mer mot en franchise-modell. Vi har en liten bit kvar, men i framtiden är tanken att vem som helst som har brinnande energi och restaurangvana ska kunna driva en Spicy.