‒Det finns runt 100 spindlar på varje kvadratmeter, säger Thomas Holmgren och måttar upp hur mycket en kvadratmeter är på ett ungefär.
Patrik Johansson har tagit sig till kvällens safari, men inte för att han är speciellt intresserad av spindlar.
‒Jag är här för att det är lite knasigt och så är det ju biologiska mångfaldsdagen i dag, säger Patrik och skrattar.
Gruppen på sju personer, med Thomas Holmgren i spetsen, letar sig upp i en liten backe och håvarna börjar vifta fram och tillbaka.
Stina Torbersson, 9 år, är här med sin mamma Mia Hodin Torbersson och tycker att det ska bli väldigt spännande att leta spindlar. Om det ska finnas 100 spindlar på varje kvadratmeter så gömmer de sig väldigt bra den här kvällen.
‒Det här var svårare än jag trodde, säger Mia Hodin Torbersson och fortsätter:
‒Man brukar ju alltid se spindlar, när man inte letar efter dem. Det finns ju knappt en spindel här nu när man vill se dem.
Jakten på spindlar går vidare. Några små rackare lyckas gruppen fånga, men de stora lyser med sin frånvaro. En duns hörs när Patrik faller till backen, en större liggande trästam har lossnat och fällt Patrik.
‒Här borde det finnas spindlar, hojtar han och är snabbt på benen igen och börjar bryta bort barken på stammen.
Strax hörs ett jublande rop, Patrik har hittat en spindel, en stor en.
‒Är det en långben, frågar Stina Torbersson och springer närmare.
‒Nej, det är en med stor kropp, svarar Patrik glatt.
‒Uiiii, då vill inte jag vara här, tjuter Stina högt och hoppar två steg tillbaka.
Spindeln är rask och försvinner snabbt ner bland de torra löven på backen, den är borta. Men Patrik ger inte upp, han är säker på att det finns fler spindlar i stammen och fortsätter bryta i den.
Thomas Holmgren går igenom en hov som Gunnar Karlsson kommit fram med, här finns det flera spindlar. Och en fästing som han snabbt knäpper bort från håven. Han fångar in en spindel i en liten platslåda och tar fram en lupp, ett sorts förstoringsglas, och undersöker vad det kan vara för sort.
‒Det här är en munkspindel säger Thomas, samtidigt som han släpper tillbaka den centimeterlånga spindeln bland liljekonvaljerna på backen.
Stina kommer fram till Thomas och undrar om spindlar bits?
‒Ja, men det är väldigt sällsynt. Det är svårt att få dem att bitas, även om man försöker locka dem, säger Thomas och tillägger:
‒De biter och sprutar in gift i de små kryp de fångar och sen ska äta. Men de svenska spindlarnas gift är inte farligt för människor.
Solen börjar gå ner men jakten på spindlar fortsätter. På grusvägen nedanför sluttningen, där kvällens spindelsafari pågår, kommer den största spindeln för kvällen sakta krypande.
‒Titta, jag är en spindel, en jättestor spindel, ropar Stina där hon kommer krypande på alla fyra.