Språkvänsprojektet i Flen kan utvecklas

Är du anställd av kommunen och skulle vilja hjälpa en nyanländ genom att vara språkvän på jobbet? Snart kan det bli verklighet.

Bild från en form av språkvänsarbete i bouleform som skedde sommaren 2015.

Bild från en form av språkvänsarbete i bouleform som skedde sommaren 2015.

Foto:

Övrigt2017-11-08 11:49

När 2018 inleds börjar även den nya myndigheten “Delegationen mot segregation” att jobba. Myndigheten är en del av regeringens reformprogram 2017–2025 och syftar till att förbättra socialt utsatta områden och hindra stukturer som spär på segregation.

Men arbetet med att sammansätta myndigheten går inte utan kommunernas hjälp, kommuner har kunnat söka statsbidrag för integrationsprojekt och i Flen har man kört vidare på det väletablerade arbetet med språkvänner.

‒Vi har haft språkvänner rätt så länge, det har varit framgångsrikt och vi har också utökat det via pengar från länsstyrelsen och kört temabaserat via föreningar. Det ger en nära kontakt inte bara via språket utan samhällsorienterande och fungerar nätverksbyggande med det svenska samhället för nyanlända. Det är det som låg bakom den här tanken, att få ihop det som baseras på frivillighet med kommunal verksamhet men med mer inriktning på arbetsmarknad, säger socialchef Jukka Taipale.

Kommunen har fått 200 000 kronor i bidrag för att göra klart en förstudie innan året är slut. Studien ska se om man kan förverkliga tanken om att kommunanställda kan vara språkvän på arbetstid, något som skulle ta en timme i veckan.

‒Vi är förstås väldigt glada att en ny statlig myndighet tycker det här är så intressant. Summan är symbolisk, för mig är det egentligen viktigare att de tycker det är en bra idé och att de vill vara med och bidra nu och även i fortsättningen om det blir av, säger Taipale.

Förstudien ska ge svar på om det går att införa ett systematiskt arbetssätt för att minska segregation, minska långtidsarbetslösheten samt öka nyanländas kunskaper i svenska. Den ska också undersöka vilket intresse det finns för detta, hos såväl anställda som nyanlända, och hur detta kan integreras med integrationsprojekt som redan pågår.

‒Det ska baseras helt och hållet på eget intresse. Vi måste hitta former så att alla kan ha möjligheten att delta, det är en viktig utgångspunkt för oss, säger Taipale som ännu inte har den exakta ritningen för hur språkvän på jobbet skulle kunna arta sig.

‒Om vi kommer i gång kommer vi samla alla intresserade och gå igenom så alla har en gemensam bild och målsättning av vad vi ska uppnå, då kan man prata mer om formerna, säger Jukka Taipale.

Fempunktslösning

Delegation mot segregation är en del av regeringens reformprogram 2017–2025 som kan sammanfattas i fem punkter.

Bekämpa brottsligheten.

Minska långtidsarbetslösheten.

Lyfta skolorna och elevernas resultat.

Stärka samhällsservicen och minska bostadssegregationen.

Stärka demokratin och stödja det civila samhället.

Källa: Statens offentliga utredningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!