I samma veva skickades brev till Osloambassader för länder som normalt deltar i fredsprisceremonin. I brevet klargör Kina sin hållning i frågan. Enligt Olof Huldtgren, Sveriges andraperson vid ambassaden, framförs ingen direkt uppmaning att utebli från ceremonin. Men om man läser mellan raderna är budskapet tydligt, säger han till AFP.
Sverige har tackat ja till deltagande men flera ambassader hade inte lämnat svar när Nobelinstitutets tidsfrist hade gått ut i måndags. Brevet hade uppenbarligen gjort intryck.
Mönstret är bekant. Den kinesiska regimen har för vana att gå mycket långt i sina markeringar mot det som den uppfattar som stöd från utlandet till subversiva kineser. Och få företeelser är för små för reaktioner från högsta ort. Minns sång- och dansshowen i Linköping 2007 då Kinas ambassadråd ringde till ordföranden i kommunens kultur- och fritidsnämnd och krävde att uppträdandet skulle stoppas. Artisterna, hemmahörande i New York, hade nämligen koppling till falungong. Uppmaningen följdes av den sedvanliga varningen om risk för försämrade relationer mellan Linköping och Kina.
Även tomma hot kan vara verkningsfulla. De sprider en medvetenhet att man bör akta sig för att uppröra denna regim. Nämndordföranden i Linköping bad artigt ambassadtjänstemannen fara och flyga och berättade om telefonsamtalet för medier. Showen genomfördes givetvis som planerat. Men det finns gott om beslutsfattare som tassar på tå när det närmar sig politiskt känslig materia i relation till Kina. Vi har sett det i Eskilstuna, där såväl politiker som företagsledare har talat överslätande om den kinesiska diktaturen, och det förekommer givetvis även på andra håll i väst.
Än så länge reagerar den kinesiska regimen så här kraftfullt uteslutande i frågor som rör interna förhållanden samt relationer till Taiwan. Någon hök på den internationella arenan är Kina inte – än. Vad framtiden bär med sig vet vi inte. Snart kommer en ny generation kinesiska politiker som har växt upp med stigande välstånd och med tilltagande kinesiskt inflytande i världen. De kan komma att uppträda på ett helt annat sätt på den internationella arenan. Det är ännu ett skäl för demokratier att inte backa en millimeter för dagens kinesiska hot.