Den 1 mars tog Kenneth Stahres 33-årige son Bernhard Stahre över som vd för Stahrebolaget.
‒Jag tycker att familjebolaget är någonting som man vill driva vidare, säger Bernhard Stahre.
Kenneth Stahre och Roger Lifvergren har båda uppnått pensionsåldern och tycker att det har blivit dags att trappa ner.
‒Bernhard får ta över ett guldägg. Ett välmående företag som Kenneth och jag har lyckats skapa, säger Roger Lifvergren.
1975 bildade Kenneth Stahre och Roger Lifvergren Stahrebolaget AB med affärsidén att sanera efter brand- och vattenskador. Företaget har vuxit och utvecklats i etapper. Verksamheten har kompletterats med bland annat luftanalyser, mögelsaneringar, asbestsaneringar och andra specialsaneringar.
Stahrebolaget har i dag 67 anställda, bland annat 9 fukttekniker. För närvarande pågår auktorisationsutbildning för fuktmätningar i betong enligt RBK-metoden.
‒Det kommer att bli mer och mer att det blir ett krav för nyproduktion att det ska mätas enligt RBK, säger arbetschefen Michael Jonsson.
Kennet Lund är arbetschef för Stahrebolagets övriga saneringspersonal.
‒Det som jag har märkt under senare år är att det har blivit mycket mer rivningar. Annars är det saneringsuppdragen och saneringsarbetet som har varit det stora i många år, säger han.
Stahrebolagets huvudkontor finns på Nystrandsgatan 5 i Eskilstuna. Företaget har ett filialkontor i Nyköping. I Enköping finns dotterbolaget Carlsson & Stahre med 11 anställda. Bland kunderna finns kommuner, försäkringsbolag, landsting, byggföretag, fastighetsägare och privatpersoner.
Stahrebolagets omsättning uppgick 2016 till 56 miljoner kronor. Vinsten blev 4,1 miljoner kronor. Enligt Roger Lifvergren väntas omsättningen i år öka till 60 miljoner kronor.
I dag är Kenneth Stahre och Roger Lifvergren huvudägare i företaget. Kenneth Stahres syster Margaretha Sterner är delägare. De har under årens lopp fått flera erbjudanden om att sälja Stahreföretaget, men alltid tackat nej.
‒I Sverige går det till så att de stora drakarna kommer och köper de här familjeägda företagen. Det finns inte många kvar. Folk undrar varför vi inte säljer, men vi ska våga utmana den tesen. Vi börjar bli rätt unika, men vi kommer att kämpa. Vi är Eskilstunabor och vi gillar att serva våra samarbetspartner. Det har varit ett så roligt jobb under årens lopp. Man har oftast gått med ett stort leende på läpparna till jobbet, säger Roger Lifvergren.
Kenneth Stahre, Roger Lifvergren och Margaretha Sterner kommer att fortsätta att äga företaget. Däremot lämnar Kenneth Stahre över vd-rollen till sonen Bernhard Stahre.
‒Det är kul och nervöst, absolut. Sedan känns det bra att jag har pappa och Roger som stöd och även den här ledningsgruppen som stöd. Det känns som att det är en utmaning, men att man har hjälp på vägen, säger Bernhard Stahre.
Roger Lifvergren går ner i arbetstid, men planerar att under ett till två år fortsätta som vice vd och bollplank åt Bernhard Stahre.
‒Jag känner mig oerhört trygg i det här. Nu är det våra familjer Lifvergren och Stahre som fortfarande är här, säger Roger Lifvergren.
Han kommer även att bli arbetande styrelseordförande.
När Kenneth Stahre och Roger Lifvergren för två år sedan började fundera på att trappa ner bildade den en ledningsgrupp som bland annat består av Peter Ludwigsson, platschef i Nyköping och arbetscheferna Kennet Lund och Michael Jonsson. Alla har jobbat mer än 25 år på företaget.
‒Det känns som en naturlig del att det går inom familjen. Jag tycker det är positivt för att bibehålla andan som jag tycker att Stahrebolaget står för, säger Peter Ludwigsson.
Bernhard Stahre har en dubbelexamen som civilingenjör och ekonom från Uppsala universitet. Han har bland annat studerat ekonomi i Sydkorea.
‒Jag sommarjobbade på Stahrebolaget ungefär tio somrar från högstadiet tills jag blev klar med skolan.
Han har arbetat fyra år som it-konsult på Capgemini i Stockholm och tre år som it-konsult och key account manager på Mark Information i Stockholm.
‒Jag kan erkänna att jag från början ville testa lite andra saker innan jag hoppade på det här även om jag har jobbat här många somrar. Jag tror att om man har lite andra erfarenheter så kanske man kan komma med något nytt till skillnad från om man skulle ha blivit stöpt i samma form som pappa och Roger.
Flera familjemedlemmar arbetar på företaget. Berhard Stahres yngre syster Jonnah är administrativ chef. På kontoret arbetar även mamman Mona och systern Laura. Brodern Douglas arbetar med fuktsanering.
Roger Lifvergrens döttrar arbetar inte på företaget. Dottern Linn är arkitekt och Sarah är lärare. Båda arbetar i Eskilstuna.
Bernhard Stahre kommer att börja med att sätta sig in i verksamheten.
‒Sedan ser jag att det finns möjlighet till expansion, men jag har ännu inte bildat mig en uppfattning om det är hela företaget eller en viss del av företaget som ska expandera. Framför allt tror jag att det är lätt att bli lite fat and happy om man bara står still. Man måste vara på tårna.