"Skolinspektionen bedömer att det alltjämt finns brister avseende trygghet och studiero på Stålforsskolan. Bristerna är allvarliga och omfattande."
Skolinspektionens beslut kom i slutet av juni. Stålforsskolan fick därmed ett vitesföreläggande på 1 300 000 kronor, det högsta någonsin i Eskilstuna.
– Vi har fattat ett beslut om vite, sedan får skolan eller huvudmannen på sig en viss tid, säger Maria Sundkvist, avdelningschef på Skolinspektionen.
Stålforsskolans tid går ut i dag fredag. Det är alltså i dag som Stålforsskolans sammanställning av vilka åtgärder man genomfört och hur man kommit tillrätta med problemen landar hos Skolinspektionen. Skriftligt.
Eskilstuna-Kuriren har varit i kontakt med Hans Ringström, skolchef för grundskolan i Eskilstuna, för att få en bild av hur arbetet med att åtgärda problemen går.
– Min bedömning är att det har skett mycket stora framsteg på Stålforsskolan när det gäller trygghet och studiero. Däremot kan vi inte säga att vi i alla delar är i mål med det här arbetet. Utveckling tar tid, det kräver väldigt mycket både av skolledning och av personal, säger han.
Han ger flera exempel på åtgärder som skolan har vidtagit. En är att gemensamma ordningsregler införts på skolan.
– Det är ett ganska stort jobb. Föreläggandet kom i början av sommaren och den nya rektorn har varit där sedan i mars. Så det har varit ett väldigt intensivt arbete att få det där på plats till skolstarten.
Man har även infört mobilförbud på skolan.
– Det är bland annat för att eleverna ska ha fokus på undervisningen men det är också ett sätt att undvika att saker som inträffar sprids på sociala medier och så får man helt plötsligt de här situationerna där många elever reagerar på saker som sker på sociala medier. Vi tycker att om man är på lektionerna så ska man koncentrera sig på skolarbetet.
En ytterligare åtgärd är att man har lånat in lärare från en annan skola. Dessa så kallade utvecklingslärare ska fungera som handledare åt lärarna på Stålforsskolan.
– Det är tre utvecklingslärare som är på skolan en till två dagar vardera per vecka för att handleda lärare i arbetet med undervisning och studiero, säger Hans Ringström.
Förvaltningen har även valt att låta anställda som skulle starta upp en verksamhet i kommunen för att jobba med elever med lång frånvaro nu i stället får gå in på Stålforsskolan till en början. På så sätt ökar man vuxennärvaron.
– Eftersom vi fick det här skarpa läget här runt Stålforsskolan så valde vi att de inledningsvis skulle gå in där.
– Det är ingen permanent lösning utan rektor och skola vet att här skjuter vi till medel till skolan men att det nu gäller för skolan att rekrytera de medarbetare som de bedömer att de behöver. Här tog vi några som vi hade men målet är ju att skolan med egen kraft ska klara av det här.
I förra veckan var Hans Ringström på skolan för att träffa lärare, fackliga och elevrådet.
– Vi kan se att det finns en större samstämmighet i dag när det gäller reglerna. Man vittnar om att det här har gett effekt. Men sedan är det som så att det krävs mycket uthållighet och långsiktighet i ett sådant arbete.
Hotet om vite har gjort att det finns en tidspress för att komma tillrätta med situationen. Och det höga beloppet ska ge motivation berättar Maria Sundkvist på skolinspektionen.
– Den ska vara ett påtryckningsmedel. Man ska känna sig väldigt motiverad att komma tillrätta med problemen. Summan beror både på hur pass allvarliga bristerna är men också på betalningsförmåga hos huvudmannen.
I Stålforsskolans fall har bristerna setts som både allvarliga och omfattande. När nu skolan kommer in med sin sammanställning. Om alla brister är åtgärdade avskrivs ärendet. Men om brister kvarstår tas det vidare.
– Skulle det vara så, så får de ett nytt vitesbeslut samtidigt som vi går in till domstol och begär att domstolen ska döma ut delar av vitet och det beror på hur många brister som kvarstår. Men allt det här vet vi inte förrän vi kommit fram till nästa beslut, säger Maria Sundkvist.