Stellagalan arrangeras av en ideell förening och syftar till att uppmärksamma skickliga kvinnor i mat- och dryckesbranschen. Galan äger rum på söndag och nio priser delas ut, bland annat till årets Stellakock, -sommelier, -konditor och -mentor. I kategorin årets Stellabagare hittar vi Stallarholmsbon Maria Printz som grundade Printz bageri i Gula industrihuset för snart åtta år sedan.
‒När jag fick veta att jag var nominerad tyckte jag helt ärligt att det var konstigt, för jag är i huvudsak inte bagare, säger Maria Printz.
Hon är kock i grunden, och känner sig fortfarande som en sådan även om hon kanske egentligen borde definiera sig som en företagare.
‒Jag började jobba som bagare sent i livet. I mitt dagliga arbete går jag inte upp och ställer mig vid bakbordet, utan jag leder mitt företag. Jag glad när jag har tid och möjlighet att stå vid bakbordet men det är inte min huvudsakliga syssla, säger hon.
Därför kände Maria Printz sig inledningsvis obekväm med nomineringen, och funderade på att tacka nej till att medverka.
‒Det finns så många riktiga bagare som förtjänar priset. Men när jag berättade det för min familj tyckte de att jag inte är riktigt klok. De sa att jag skulle vara glad åt nomineringen, så då bestämde jag mig för att acceptera den. Nu känner jag mig hedrad, säger hon.
Vad tycker du om konceptet med en matgala av och för kvinnor?
‒Det behövs av flera skäl. Vi behöver visa att vi är många kompetenta kvinnor i branschen. Killar är generellt duktiga på att synas och nätverka på ett annat sätt. De har inte aktivt uteslutit kvinnor, men det har blivit så och nu är vi kvinnor less på det. Stellagalan har hamnat mitt i den politiska me too-rörelsen, det var en lyckoträff men inte helt en tillfällighet. Vi är hälften av jordens befolkning som också förtjänar att lyftas och hyllas. Kolla, så här många är vi, vi finns och vi gör bra grejer!