Det är svårt att värja sig mot bilderna i Jens Assurs bildreportage Hunger.
Överflödet framkallar illamående.
För Assur har vänt upp och ner på hungern.
Istället för svältande barn med vädjande ögon och torkdrabbade afrikanska bönder sätter Jens Assur sitt kamerafokus på våra egna jättelika livsmedelshallar.
”Bulemiska livsmedelshangarer” står det i förordet. Sen är det bara att titta på bilderna. Så mycket ord behövs inte. Och det är tydligare i bokens koncentrat än när man själv går där bland hyllorna och blir blind för bara trän.
20 sorters fil att välja på. Ett berg av influgna citroner. Travar med sockerdricksflaskor i storlek XXL. Köttpaket efter köttpaket under affischen: ”Fläsk: Valde du rätt bit?” Smågodishyllorna där det grävts så friskt i lådorna att hallonbåtar och sega nappar hamnat på golvet. 21 torn med konditorikakor.
De svältande barnen behövs inte. Budskapet går rätt in ändå. Vår hunger är omättlig. Och nära granne med girigheten. Vi vill ha mer.
Vi går fram som grävskopor. Vi äter oss sjuka. Vi skövlar allt i vår väg.
Hunger är samlingsnamnet för ett stort projekt som fotografen Jens Assur jobbat med det senaste året. I totalt fem bildreportage publicerade i bokform ger han sin syn på mänsklighetens ödesfrågor.
De fyra som kommit hittills handlar om maten, den globala uppvärmningen, jordbruket och naturen.
Med start den 29 maj ställs bilderna ut på Kulturhuset i Stockholm och kommer med all sannolikhet att väcka känslor.
Inte bara för att bilderna träffar rakt i maggropen - utan också för att Lantbrukarnas riksförbund, LRF, är Assurs huvudsponsor.
Själv betonar Jens Assur att det inte är något lobbyprojekt och att det var han som sökte upp LRF för att han behövde en partner och finansiär - och att han haft helt fria händer.
Man kan ha många synpunkter på det moderna jordbrukets oljeberoende, giftanvändning, djurhantering och centraliserade produktion, men ingen kan säga annat än att det är modigt och lovvärt av en organisation som LRF att ställa sig bakom några av de starkaste miljö- och klimatböcker som synts till på länge.
Jens Assurs huvudfråga för sitt projekt är:
"Hur ska vi få miljön som är i gungning att liera med ekonomin som är i gungning? Vi uppmanas att konsumera mindre för miljöns skull och mer för ekonomins skull. Hur ska vi få ekvationen att gå ihop? Vart är vi på väg kort- och långsiktigt, lokalt och globalt?"