Stor uppslutning för cancersjuke Armin, 21, – 400 000 samlades in på två dygn

Armin Hotic, 21 år, från Oxelösund lider av obotlig cancer och har bara månader kvar att leva enligt läkare. På bara ett par dagar har 400 000 kronor samlats in via sociala medier för att han ska kunna åka till Tyskland och få behandling på en privat klinik.

Övrigt2019-03-12 10:25

Förra veckan fick Armin Hotic beskedet från läkare på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Han lider av en ovanlig cancerform och har bara en kort tid kvar att leva. Beskedet kom som en chock.

Första gången han vände sig till vården var i december, då med värk i höger sida. Han rekommenderades att åka hem och ta en värktablett. Trots värk och svaghet i lederna jobbade han vidare på sitt jobb på SSAB. Men i slutet av januari kände han att lederna var för svaga för att orka med arbetet som maskinoperatör och sjukskrev sig, berättar anhöriga.

Trots flera besök hos sjukvården fick han inte svar på vad som var fel. Inte förrän i onsdags förra veckan. Då hade blodprover analyserats och läkaren gav honom det fruktansvärda beskedet.

Han erbjöds cellgiftbehandling, men den skulle inte bota honom, utan bara i syfte att bromsa sjukdomsförloppet, enligt läkaren.

Han och familjen var i chock. De har letat alternativa behandlingar och hittat en klinik i Tyskland som behandlar cancerpatienter. Men den är privat och kostar pengar. Totalt skulle fyra behandlingar kosta cirka 400 000 kronor.

Samma dag som beskedet kom startade en nära vän till familjen en insamling på Facebook. Någon annan startade en insamling på Instagram. Båda fick ett enormt gensvar, större än vare sig Armin eller familjen hade vågat hoppas. På mindre än två dygn hade alla pengar som behövs samlats in. Pengarna som har samlats in via Facebook har familjen inte tillgång till än, men de pengar som har swishats in räckte för den första resan ner till Tyskland.

På söndagen åkte Armin till kliniken utanför München och på måndagen inleddes en första behandlingsomgång. Han hälsar till alla som har bidragit till insamlingen att han har gråtit glädjetårar och att han har stärktes av stödet från "alla underbara människor" efter att ha mått väldigt dåligt när han fick sin dödsdom. "Stort tack", låter han hälsa via anhöriga.

Familjens och Armins hopp står nu till behandlingen i Tyskland. Kliniken har funnits i 30 år, enligt anhöriga som också påpekar att det inte handlar om alternativ medicin.

Roger Henriksson, professor och överläkare i tumörsjukdomar vid Umeå universitet, känner inte till kliniken där Armin behandlas, men råder generellt till försiktighet. Om man söker vård på kliniker utomlands bör man veta att de kan visa resultat.

– Kommer det en ny behandling ska de ha gjort kontrollerade studier, säger han.

– Jag känner inte till denna klinik, men ibland finns det vissa som utnyttjar människors olycka för att tjäna pengar. Hoppet är det sista som överger en. Det är en oerhört viktig etisk fråga.

Hans rekommendation är att be om en second opinion, något som ansvarig läkare kan hjälpa till med.

– Om inte det fungerar så har landstinget en skyldighet att bistå med det. Då kan patienten känna sig tryggare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!