Stora förskoleklasser i Lundbyskolan väntas: "Det här fungerar inte"

När välkomstbrevet inför höstens skolstart landade i brevlådan och ingen klasslista fanns med började Lina Carlsson ana oro, på riktigt. Redan förra året hörde hon att barnen födda 2012 är många till antalet. Nu har det visat sig att de två förskoleklasserna på Lundbyskolan i Eskilstuna kommer ha 31 elever vardera.

Lina Carlsson är orolig för sin son och för de andra barnen som till hösten börjar förskoleklass på Lundbyskolan i Eskilstuna.

Lina Carlsson är orolig för sin son och för de andra barnen som till hösten börjar förskoleklass på Lundbyskolan i Eskilstuna.

Foto:

Övrigt2018-05-15 07:25

På Lundbyskolan i Eskilstuna välkomnas varje hösttermin två förskoleklasser. Lina Carlssons äldre barn går i en högre årskurs på skolan och de är båda nöjd med verksamheten. Men nu, när den yngre sonen till hösten ska börja förskoleklass med 61 andra barn vill hon göra sin röst hörd och flagga för situationen som enligt henne blir ohållbar.

– Skolan har vetat om problemet i ett års tid. Jag vet att det är ett populärt upptagningsområde och att många flyttar hit. Det finns inget tak på hur stora klasser får vara, men det här fungerar inte, säger hon.

Flertalet upplever stark oro inför sina barns skolstart och den kommande situationen.

Lina Carlsson

Enligt Lina Carlsson har inga klasslistor skickats ut till föräldrarna, som det vanligtvis görs i samband med välkomstbrevet. Hon befara att andra berörda inte vet om situationen.

– Jag har varit i kontakt med cirka 15 föräldrar och flertalet upplever stark oro inför sina barns skolstart och den kommande situationen.

Enligt den information Lina fått av Lundbyskolan är de väl medvetna om hur många barn som börjar förskoleklass till hösten. På grund av lokalbrist och budgetfrågor har de inte möjlighet att utöka antal klasser till tre i stället för två, som Lina angett som en lösning på situationen. Det biträdande rektorn Ann Eldin hellre ser är att de vid vissa tillfällen kan använda sig av en extra vuxen för att dela på klasserna när behov finns.

– Att dela upp eleverna i tre klasser skulle jag också önska. Men då skulle vi behöva få plats med tre klasser resterande sju år, och den platsen har vi inte. Det vi får göra är att bemanna extra vid de tillfällen det behövs. Vi får tänka nytt helt enkelt, säger Ann Eldin.

Upptagningsområdet för Lundbyskolan är populärt och enligt skolchefen för grundskolan, Hans Ringström, bor det väldigt många barnfamiljer i närheten. Alla barn som bor inom upptagningsområdet har rätt till en plats på skolan och ledningen kan därför inte påverka hur många barn som börjar varje årskurs. Alla barn som bor inom upptagningsområdet har rätt till en plats på skolan och ledningen kan därför inte påverka hur många barn som börjar varje årskurs.

Vad ger vi barnen för start och förutsättningar egentligen?

Lina Carlsson

Som det ser ut i dagsläget kommer varje förskoleklass till hösten ha två lärare på 31 elever. På tok för stora klasser tycker Lina Carlsson.

– Vad ger vi barnen för start och förutsättningar egentligen? Det är viktigt att barnen får en lugn och bra start på sin skolgång och med 31 barn i klassen blir inte heller skolgången likvärdig, som Skolverket säger att alla barn har rätt till.

– Det finns inget gemensamt riktvärde för hur stora klasser får vara. Vi har klasser som är betydligt större än 31 elever och då brukar vi lägga in fler vuxna och dela upp i mindre grupper, säger Hans Ringström.

Det Lina Carlsson är rädd för kan hända med för många barn i varje klass är bland annat stress, oro och att vissa elever kommer få mycket tid med lärarna medan andra, som inte tar lika mycket plats, inte kommer synas alls.

– Självklart förstår jag oron. Vi får göra vad vi kan, vi tycker också det är fruktansvärt stora grupper, säger Ann Eldin.

Förskoleklass

Blir från och med höstterminen 2018 obligatorisk för alla barn som under kalenderåret fyller sex år.

Förskoleklassens uppdrag är; Att stimulera elevers utveckling och lärande och förbereda dem för fortsatt utbildning, främja allsidiga kontakter och social gemenskap samt så ska utbildningen utgå från en helhetssyn på eleven och elevens behov.

Källa: Skolverket.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!