Stora skillnader mellan landsting

Vaccinbehandling ges bara när vanlig allergimedicin inte biter och är i dag det närmaste det går att komma ett botemedel. Men det gäller att bo i rätt del av landet.

Det är stora skillnader mellan landstingen i fråga om allergivaccination.

Det är stora skillnader mellan landstingen i fråga om allergivaccination.

Foto:

Övrigt2017-05-22 05:30

Villkoren för de som behöver hjälp genom hyposensibilisering, som metoden heter, ser nämligen väldigt olika ut. Det visar en jämförande sammanställning som allergiforskningsföretaget ALK har presenterat.

Till exempel är det tre gånger så stor chans att få hjälp i Hallands län än i Sörmland.

Just Halland ligger i svensktoppen för antalet allergipatienter per 10 000 länsinvånare som ges möjligheten att vaccinera sig – 40 personer under 2016. I Sörmlands landsting handlade det under samma år om 13 patienter, vilket placerar länet i listans mitt.

Enligt uppgifter till TT har cirka 200 000 svenskar så stora besvär av pollen att tabletter, sprej och näsdroppar inte hjälper. Att endast drygt en procent av patientgruppen vaccineras, förklaras bland annat med att det är för tids- och resurskrävande för landstingen.

Skillnaderna sticker i ögonen på bland andra Astma- och allergiförbundet, som tillsammans med ett flertal andra organisationer efterfrågar en mer jämlik nationell satsning på allergivaccination.

Behandlingen, som oftast ges på sjukhus, tar mellan tre och fem år mellan den första och sista sprutan. Patienterna blir inte botade, men blir avsevärt mindre känsliga mot de allergiframkallande ämnen som det finns vaccin mot.

För den som har svår gräspollenallergi finns en annan metod i stället för spruta: vaccination med en smälttablett under tungan. Större delen av denna behandling kan patienten göra själv i hemmet, men det är ännu oklart hur effektiv den är.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om