Största supermånen på tio år – då har du chans att se den i Eskilstuna

Nästa gång månen kommer att se lika stor ut som under tisdagskvällen är 2026. Men vädret i Eskilstuna ställer till det för den som hade sett fram emot fenomenet. Det kommer vara mulet hela natten förutom under några timmar tidigt på morgonen, enligt SMHI.

3 december hade vi senast en supermåne i Sverige. Under tisdagen kommer månen att se ännu större ut – på de håll den kikar genom molntäcket.

3 december hade vi senast en supermåne i Sverige. Under tisdagen kommer månen att se ännu större ut – på de håll den kikar genom molntäcket.

Foto: Nilsson/TT Johan

Övrigt2018-01-02 16:12

I början av december syntes en supermåne över Sverige. Det innebär att månen är närmare jorden än vanligt och därför uppfattas som större än normalt. Fenomenet inträffar ungefär en gång per år, men under tisdag kväll händer det igen. Då kommer månen att vara den största sedan 2008, rapporterar TT.

Klockan 22.50 kommer månen att vara som störst, men det är när den går upp på eftermiddagen som effekten kommer att synas som mest.

I Eskilstuna och större delen av Sörmland kommer månen dock mestadels att vara dold bakom molnen, enligt SMHI. Men för alla månintresserade nattugglor finns det en chans att få en glimt av supermånen mellan 1 och 3 på natten, då det enligt väderprognosen kommer att vara luckor i molntäcket över Eskilstuna.

Nästa chans att se supersupermånen är om åtta år, 2026, men i väntan på den kommer det att finnas flera chanser att se vanliga supermånar.

►Så blir vädret hos dig

Månen

Månen rör sig, som de flesta himlakroppar i solsystemet, i en elliptisk bana, vilket innebär att den ligger olika långt från jorden vid olika tidpunkter.

En supermåne är en fullmåne när månen är som närmast jorden vilket inträffar i genomsnitt en gång per år, men ibland oftare.

Motsatsen till en supermåne är en mikromåne, vilket inträffar när månen är som längst bort från jorden.

Storleksskillnaden mellan supermånar, mikromånar och vanliga fullmånar är dock mycket liten, cirka två procent.

Källa: Populär astronomi/TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om