Graffiti tar allt större plats i allt från skolor och studiecirklar, till fina salonger och offentliga miljöer. I Strängnäs har konstformen varit ett uppskattat inslag på kulturdagen i över tio år, och allt fler röster har höjts för att ge den ett mer permanent utrymme.
Nu blir det så och platsen – skejtplazan vid fritidsgården och Kulturskolan – är given, menar rektor Agneta Klingberg.
– Skejtåkning och graffiti hör ihop. Det är ung kultur.
[bild nr=3,6"]
På samma sätt vävs verksamheterna kring den gamla flickskolan, där skejtplazan är sist in, samman och ger varandra synergieffekter.
Agneta Klingberg, kommunens kultursamordnare Annika Busch Palm och fritidsgårdarnas enhetschef Ulrika Klang berättar entusiastiskt om hur Kulturskolans elever, skejt- och BMX-åkare, föräldrar och syskon nu fått flera nya och naturliga arenor för samtal och utbyte av idéer och upplevelser.
Det är också så tanken om ett offentligt graffitiverk växt fram. Via förslag från politiker, tjänstemän, föräldrar och i allra högsta grad ungdomar i skejtplazans fokusgrupp, berättar Agneta Klingberg.
Graffitin beräknas kosta 140 000 kronor, pengar som kultur- och fritidsnämnden i tisdags godkände får tas från Anna och Axel Wåhlins fond. Den är reserverad för konstverk i offentliga miljöer i Strängnäs stad och fonden förvaltar drygt två miljoner kronor.
Uppdraget går till två etablerade graffitikonstnärer, Roger Lindgren och Jimmy Nenonen. Båda är från Eskilstuna och aktiva i Graffitikommissionen, som jobbar för att stärka konstformen.
De är också lärare på det graffitiläger som arrangeras i Strängnäs i sommar. Det är öppet för barn mellan 9 och 15 år och genomförs i samarbete med Studiefrämjandet.
De barn som deltar kommer att på något sätt göras delaktiga i konstverket. Det ska pryda flera skejthinder och är planerat att ta fysisk form den 4 augusti, enligt kultursamordnare Annika Busch Palm.
– Det är väldigt viktigt att konstnärerna själva får utforma sitt verk, men barnens graffiti kanske kan inspirera dem, eller så kanske barnen kan färglägga någon del?
Hur långlivat konstverket blir återstår att se. Skejtplazan har bygglov i fem år och om graffitin håller så länge är oklart. Det kan bli aktuellt med en uppfräschning efter något år, säger Annika Busch Palm.