Med den utökade spårkapaciteten på Svealandsbanan kommer detta också att bli ännu mer uppenbart. Utan att göra reklam för oss ser vi också hur både företag och människor ser fördelarna med att flytta till vår kommun. Vi har nu en ökningstakt av befolkningen på cirka 300 personer per år. Detta ska bejakas då det ger ett ökat underlag för både kommersiell och offentlig service. Samtidigt ställer det oss inför stora utmaningar då dessa nya kommunbor både vill ha ett bra boende och ett högkvalitativt utbud av välfärdstjänster och fritidsaktiviteter.
Det är mot denna bakgrund Folkpartiet välkomnar ett utvidgat byggande av bostäder på den mark som kommunen äger. Av kommunens 3 000 hektar stora markinnehav är cirka 10 procent planlagt för exploatering under de närmaste åren. Vi är medvetna om att varje byggprojekt kommer att möta på motstånd från olika särintressen men som politiker måste vi se till helheten och välkomna exploatörer av främst två skäl. För det första vill våra potentiellt nya invånare bo i en attraktiv miljö. Det kan vi erbjuda dem och fortfarande bevara karaktären av dynamisk idyll. Vår kommun kommer även under överskådlig framtid att ha cirka 75 procent av sin befolkning boende i en tätort. Dessa tätorter utgör i dag bara 2 procent av kommunens yta. Vår befolkningstäthet är och bör förbli väsentligt lägre än i Nykvarn, Eskilstuna och Södertälje. Natur- och miljövärden är följaktligen i högsta grad tillgodosedda även med en ökad exploateringstakt.
Det andra skälet till att vi bör säga ja till ett ökat bostadsbyggande är att det kan ge oss de resurser vi så väl behöver för att förbättra och utöka standarden på våra idrottsanläggningar. Som det ekonomiska läget ser ut i dag är det inte möjligt för kommunen att med egna medel förverkliga Larslundaprojktet. Folkpartiet vill därför att Strängnäs kommun söker en lösning som numera är vanligt förekommande i kommunsverige. Vi låter en exploatör få tillgång till ett antal byggrätter på kommunal mark samtidigt som exploatören bygger de idrottsanläggningar vi så väl behöver på Larslunda. Ett sådant upplägg skulle väsentligt förbättra den ekonomiska kalkylen även om hela projektet inte kan finansieras externt. Alternativet är att inte göra någonting alls och skjuta Larslundaprojektet på en mycket osäker framtid. Detta anser Folkpartiet vara ett felaktigt vägval. Idrottsfolket i Strängnäs är väl medvetna om hur angeläget Larslundaprojektet är. Folkpartiet delar denna övertygelse.
Fredrik Lundgren (fp), vice ordförande teknik- och fritidsnämnden, ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott, Strängnäs