Strängnäsbon Patrik, 35, är svensk mästare i ölbryggning: "Man kan göra världsklassöl hemma"

På dagarna sprider han hippa sneakers över världen. På fritiden är det ölbryggning i källaren som gäller. Patrik Svensk kan titulera sig svensk mästare i klassen Mild Ale.– Det häftiga är att man kan göra världsklassöl hemma, säger han.

Foto:

Övrigt2019-02-21 10:01

När vi kryper ner i källaren till villan i centrala Strängnäs visar det sig att Patrik har många priser i konsten att brygga öl. På väggen hänger diplom och medaljer; SM-guld (i Mild Ale), flera SM-silver och lika många SM-brons liksom hedersomnämnanden.

I januari fick han uppmärksamhet i Belgoträffen i Uppsala, ett slags inofficiellt SM i belgisk ölbryggning. Omkring 150 sorter deltog och Patriks två bidrag från Munklägrets microbrasserie tog guld och silver i Domarklassen där kräsna domare gav sina omdömen.

– Vinnaren Helgarö Faro Wild Ale är bryggd utomhus på Helgarö där vi har vårt torp. Utan lock och under fruktträden med en jäsningstid på 1,5 år.

Faro är ett gammalt klassiskt suröl från Belgien som är vildjäst med bakterier. Patrik valde att smaksätta det med dadlar.

Drycken som tog hem silvermedaljen, Helgarö Framboise, har en touche av vildhallon från Helgarö.

Vinnaren kan snart drickas på tappkran på puben Wasa i Stockholm. Tunga klassens vinnaröl i Belgoträffen kommer att bryggas hos Eskilstuna Ölkultur under våren.

2015 var det år som var mest framgångsrikt för Patrik. Han vann SM-guld i klassen Mild ale. Samtidigt fick hans kraftiga lager ett hedersomnämnande ("En folköl som gör att man undrar varför det finns starköl.")

Patrik har haft sin hobby sedan 2012 och förklarar vad han fastnade för:

– Det festliga är att man kan göra världsklassöl hemma. Vin går inte att tillverka på samma sätt på grund av druvorna men öl kan man göra otroligt bra. Samma ingredienser som stora bryggerier använder kan jag köpa eller odla själv.

SM 2019 hålls i april och Patrik ställer upp med sina två prisade belgiska ölsorter även där. Till hösten hägrar amerikanska mästerskapen.

– Jag åker inte med själv till USA utan skickar flaskpost.

Patriks har ett mål med sitt bryggande:

– Jag vill hitta en stabilitet i det jag kan få fram, en jämnare kvalitet. För jag kan göra riktigt dåligt öl fortfarande.

En superviktig faktor för gott resultat är temperaturen i källaren.

– 11 grader är perfekt för att brygga tysk pilsner. Det är den typen jag har mest av och 11 grader ger öl i världsklass.

I en app på mobilen kan han hålla koll på tempen när han softar i soffan en trappa upp, appen gör livet som bryggare enklare.

– Även på landet har jag 11-12 grader i ladan där jäsningsprocessen sker. Mycket sten i väggarna gör att det funkar bra.

Cider brygger han också, för ro skull.

Vad gör du av all dricka?

– Jag tävlar ju mycket, senast hade jag 30 liter med mig till Uppsala för att Folkets val skulle röstas fram. Och så har jag en svärfar som gillar öl och jag ger bort till kompisar också.

Att vara bryggare tar inte mycket tid i sig om man bortser från jäsningen. En ale kan man få på två veckor och en lager på fyra veckor.

– Det är bättre att ha bryggningen som hobby än att satsa på storproduktion, tycker jag. Då förlorar man glädjen i det, och det finns heller inga stora pengar i det här.

Patrik Svensk

Ålder: 35 år

Familj: Frun Karolina (inredningsstylist som driver inredningsvarumärket Stockholm Bombay Project) och sönerna Alfons och Ture, 5 och 3 år.

Bor: Villa på Lillgärdsgatan i Strängnäs sedan december 2018.

Gör: Egen företagare: producerar och distribuerar Jim Rickey-skor. "Historien om Jim Rickey började under det tidiga 2000-talet då Henrik Standerth och Patrik Svensk reste till USA. Vännerna lämnade sina jobb som säljare i modebranschen och grundade 2006 det svenska skomärket Jim Rickey."

På fritiden: Hobby-bryggare.

Insta: @munklägret (gamla namnet på Kungsholmen)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!