Studenter analyserar nya idéer och tankar om Flens politik

"Tiden står still i Flen". Så kan kontentan av den analys de två studenterna Tareq Al-far och Abdulla Salman har gjort av kommunens politik, sammanfattas.

Tareq Al-far och Abdulla Salman har många tankar om hur kommunens politik kan förändras.

Tareq Al-far och Abdulla Salman har många tankar om hur kommunens politik kan förändras.

Foto:

Övrigt2018-01-03 07:01

Al-far och Salman har gjort sin analys av kommunens politik i strategiska planen och vill med den väcka nydanande tankar och idéer.

‒Den strategiska planen är i stort sett samma från år till år, det skickar en farlig signal att man misslyckas med målen. Politikerna är valda av folket och vi vill att folk ska bli lite mer uppmärksamma på att de politiker vi väljer måste vara engagerade och kompetenta. Att folk ska börja ifrågasätta varför det inte funkar, säger Tareq.

‒Flen har högre statliga bidrag än en genomsnittlig kommun, ändå ser man ingen direkt utveckling. Vad går pengarna till, det vill vi ha ett svar på, säger Abdulla.

En stor del av analysen har vigts åt skolan.

‒Utan en bra skola får vi inga ungdomar att stanna kvar och ingen ung kraft till kommunfullmäktige. Bättre skola ger fler högutbildade och ännu mer företag, det är en win win investering när folk stannar här. Skolledningen säger att de har en aktiv elevkår men eleverna säger tvärtom, det gör mig orolig för skolan, säger Tareq som ser flera vinningar med en stark elevorganisation.

‒Elevkåren kan göra skolan mer attraktiv och att alla känner sig inkluderade. En bra kår kan också ge ett bättre företagsklimat, när man har en bra kår kan företagen träffa eleverna och bara genom att ge kännedom om vad som händer här och att det finns ett engagemang kan ge Flen ett bra rykte.

När det gäller företagande vill de satsa mer på ortens styrkor.

‒Varför inte fokusera på vår geografiska placering, om man investerar på logistik använder man de resurser vi redan har. Allt gods till Sörmland tar väg 55, men Flen tittar inte på det, säger Abdulla och fortsätter:

‒Arbetslösheten är hög och 7,1 procent går i förtidspension jämfört med 5,1 procent i landet. Man förlorar stor arbetskraft i tidig ålder för det inte finns jobb. De skriver om samarbete med arbetsförmedlingen och ger ansvaret till en aktör men den kan inte göra allt, säger Abdulla och menar att liknande skett inom integrationsområdet som de också saknar tydliga riktlinjer och insatser för i strategiska planen.

Deras förhoppning är att beslutsfattarna tar till sig analysen och ser samma utmaningar som unga människor ser.

‒I SCB:s medborgarundersökning rekommenderade 22 procent sina vänner och bekanta att flytta hit, dubbelt så många avrådde från det. Det är många unga som lämnar och inflyttade är oftast äldre, säger Abdulla.

Även om rapporten innehåller kritiska element är den gjord i syftet att skapa dialog och ett progressivt arbete.

‒Vi har inte avsikten att kritisera de politiska partierna eller enstaka individer, det hela grundar sig på att få fram vikten av en välfungerande kommunalpolitik som ger resultat som invånarna kan känna sig stolta över. Om jag gör en enkät nu är 90 procent av ungdomarna inte nöjda med kommunens politik, det kan jag garantera, säger Abdulla som inte fått mycket gehör vid sina möten med politikerna.

‒Det sker en urbanisering just nu och Flen kommer att raderas från kartan om vi inte gör något nu. Politikerna har berättat att det finns tomma lagerlokaler som kan främja ett logistikcenter men de är privatägda. När jag frågade om varför man inte pratade med ägarna sa de att det var för att Eskilstuna och Katrineholm investerat i sina logistikcentrum. De vill inte skapa konkurrens här och skickar arbetskraften till andra orter, säger Abdulla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!