Succé för privat ögonklinik i Eskilstuna: "Nu kämpar vi för att behålla alla landstingspatienter"

Den privata ögonkliniken Optalmica har överträffat alla förväntningar sedan starten i januari. – Det har gått väldigt bra, säger verksamhetschefen Åsa Åderman.

Åsa Åderman är verksamhetschef på den privata ögonkliniken Optalmica i Eskilstuna.

Åsa Åderman är verksamhetschef på den privata ögonkliniken Optalmica i Eskilstuna.

Foto:

Övrigt2018-04-06 18:04

När ögonkliniken startade i januari var målsättningen att utföra 500 gråstarrsoperationer under det första året.

– Det gjorde vi på tre månader. Det är en succé, säger verksamhetschefen Åsa Åderman.

Hon menar att patienttillströmningen till stor del beror på de långa vårdköerna inom landstingen.

– Det är så långa vårdköer både på Mälarsjukhuset och i Västmanland. Vi får in lite patienter från Enköping och Södertälje också, säger hon och fortsätter:

– Vi har tre veckors väntetid, men det är ju ingenting i jämförelse med att vänta 4-5 månader, säger hon.

I våras utförde Optalmica 40 gråstarrsoperationer i veckan. Nu har takten ökats till 55 per vecka.

– Nu har vi till och med ögonläkare som ringer och frågar om de får komma hit och titta. De har hört så bra om oss och vill börja jobba, säger Åsa Åderman.

Företagets ägare och grundare är ögonkirurgen Nikos Merkoudis från Uppsala som även arbetar i företaget. Kliniken ligger i nyrenoverade lokaler i det gamla bankpalatset på Fristadstorget 10. Kliniken är nästan 500 kvadratmeter stor och inrymmer bland annat reception, mottagningsrum och två operationssalar.

– Det är ett väldigt bra läge. Det är väldigt centralt och dessutom så behöver vi stora lokaler. Det är nästan på gränsen att vi är för trångbodda redan, säger Åsa Åderman.

Optalmica utför i dagsläget framför allt gråstarrsoperationer. De allra flesta operationerna gäller landstingspatienter som får en standardlins inopererad. Om man vill ha en speciallins, som gör att man slipper glasögon eller kontaktlinser, kan man köpa en sådan lins själv och få den inopererad.

Optalmica erbjuder även bland annat synfältsundersökningar, laserbehandling av grönstarr och efterstarr, diabetesvård och ögonfotografering.

I företaget arbetar totalt 16 personer, bland dem finns läkare, operationssjuksköterskor, optiker och undersköterskor. Åsa Åderman menar att det inte har varit några problem att rekrytera personal förutom när det gäller operationssjuksköterskor. Optalmica söker för närvarande ytterligare en operationssjuksköterska.

– Det är brist på operationssjuksköterskor i hela Sverige. Jag har sökt en operationssköterska sedan i november och det är jättesvårt.

Nikos Kabolis är en av ögonkirurgerna på Optalmica i Eskilstuna.

– Det är väldigt trevligt att jobba här, säger han.

Han tycker att det är bra att det finns aktörer som Optalmica som kan bidra till att korta landstingets vårdköer.

– För mig som läkare innebär det så klart att man får fler bra jobbmöjligheter. Man blir glad att se att det finns ställen som är privata men ändå uppfyller alla standarder så att man kan utföra sitt jobb på ett kvalitativt sätt.

Ögonkliniken Optalmica är auktoriserad av region Uppsala och tar emot patienter från hela landet inom lagen om valfrihtessystem, LOV. Den största andelen av patienterna från Eskilstuna och övriga Sörmland kommer sedan de fått remiss av sin optiker. De flesta gråstarrspatienterna är i åldern 60 år och uppåt.

Optalmica har nyligen börjat med ögonlockskirurgi. Både sådan som har medicinsk bakgrund och bekostas av landstinget och estetisk plastkirurgi som betalas av kunden själv.

– Nu kämpar vi för att behålla alla landstingspatienter och få lite mer privata kunder, säger Åsa Åderman.

Framtidsplanerna handlar bland annat om att komplettera verksamheten med en torra ögon-mottagning.

Med hjälp av speciell apparat stimuleras fettkörtlarna I ögonlocket för att återställa dessa till normal funktion. Det finns ju väldigt, väldigt många äldre som har torra ögon och som måste droppa ögondroppar hela tiden.

Verksamheten i Eskilstuna har gått så bra att företaget planerar att starta en mottagning i Enköping i oktober. Där kommer det bland annat att utföras ögonbottenfoto för diabetiker.

– Vi ska inte köra några operationer i Enköping utan det blir bara en ren mottagningsklinik, säger Åsa Åderman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!