Supervärmen bakom vårens tågproblem – spår måste riktas om: "En hel del fel i växlar"

Antalet fel med järnvägsväxlarna i landet är snart lika många i år som under hela förra året. Det har inte minst Sörmländska tågresenärer blivit varse. Anledningen till strulet: Extremt väder.– Jag kan inte minnas en så kraftig temperaturökning i maj tidigare, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Vårvärmen har skapat stora problem i tågtrafiken.

Vårvärmen har skapat stora problem i tågtrafiken.

Foto:

Övrigt2018-02-24 05:46

Över 7 200 fel har noterats på järnvägsväxlarna i Sverige hittills i år, nästan lika många som under hela förra året. Det var SVT först med att rapportera om. En anledning till det stora antalet växelfel är den bistra vintern. Problemen var som störst från Gävle upp till Boden och även i östra Skåne, berättar Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

– Den kraftiga temperatursvängningen i kombination med stark kyla gjorde att det blev en hel del fel i växlar.

Samma sak har nu upprepat sig under våren, denna gång med extrem värme som boven i dramat. I Sörmland har tågproblemen varit omfattande under vårmånaderna med mängder av signalfel, förseningar och inställda tåg.

I den kraftiga värmen har spårens stålskenor ändrat riktning på vissa håll i landet. När det sker är Trafikverket tvungna att rikta om spåret och när det är gjort måste tågen åka med reducerad hastighet på det aktuella spåret under en veckas tid. Det skedde bland annat flera gånger vid Arboga i mitten på maj, något som drabbade tågtrafiken i Sörmland.

– Det har påverkat en hel del från Örebro och uppåt och även kring Eskilstuna.

Även om Trafikverket vill åtgärda problemen med spår som måste riktas om så fort som möjligt kräver tekniken att det arbetet, av säkerhetsskäl, sker nattetid när temperaturen är lägre.

– Lika svårt som det är att svetsa när det är under fem grader, lika eländigt är det att rikta om ett spår om reläet är varmare än 25 grader. Reläet på spåret blir som en pilbåge med rejäla krafter och det kan vara livsfarligt att göra om det är för varmt och reläet riskerar att smälla av.

Problemen med trasiga kontaktledningar har också ökat i värmens spår. På ledningarna finns det porslinskoppar som håller ledningen på plats och i dessa koppar kan det bildas luftbubblor som ofta sprängs när det blir en kraftig temperaturväxling till varmare väder, resultatet blir att ledningen rasar.

– Dessutom kan ledningar som av olika anledningar skadats tidigt i april släppa när värmen stiger.

Det finns begränsningar i det totala systemet, vi behöver fler spår

Bengt Olsson, presschef Trafikverket.

Att det skulle bli så varmt redan under våren var inget Trafikverket hade väntat sig, men att förbereda sig inför väderomslag är oavsett svårt menar Bengt Olsson.

– Värmen brukar komma längre fram på sommaren, framförallt i augusti. Jag kan inte minnas en så kraftig temperaturökning i maj tidigare. Men även om vi vet att det kommer så vet vi aldrig var det kommer. Det är alltid mycket om och men när det gäller var problemen faller ut.

Trafikverket står inför stora utmaningar med ett hårt belastat och delvis eftersatt järnvägsnät som i dag trafikeras av 47 bolag samtidigt som det ska rustas upp och moderniseras. Dessutom ökar efterfrågan på trafik.

För att klara av situationen har Trafikverket i dagarna sjösatt en ny satsning där en ny grupp har satts samman för att hålla i planering, underhåll och trafikledning. På lång sikt måste dock järnvägsnätet byggas ut enligt Bengt Olsson.

– Om man tittar på våra nordiska grannländer så har vi betydligt högre volym på vårt nät. Det finns begränsningar i det totala systemet, vi behöver fler spår.

En satsning som diskuteras är dubbelspår som skulle kunna öka valmöjligheterna och minska påfrestningen när problem uppstår.

– Om man kör bil på en trefilig motorväg och det inträffar en olycka i en fil så byter man bara fil och kör om, vi kan inte köra förbi med tågen.

Enligt Trafikverkets egna utredningar har drygt tio procent av järnvägsväxlarna i landet passerat sin tekniska livslängd vilket innebär att kostnaden att byta ut komponenter ökar. Årligen byts 30 till 50 slitna växlar ut, men i och med den nya satsningen planerar Trafikverket att dubbla antalet utbytta gamla växlar de kommande fem åren.

Hur är kvalitén på det befintliga järnvägsnätet?

– Det varierar på olika avsnitt och sträckor. Vi ligger långt fram när det gäller de stora stambanorna och även Svealandsbanan och Mälarbanan. Det finns en hel del nya saker och en del gamla saker. Vi kan inte rusta upp nätet i hela Sverige samtidigt, just nu är det prioritet på nätet kring Mälaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!