Svalt intresse för upphävt strandskydd

En ny regel i miljölagstiftningen skulle göra det enklare att bygga vid små sjöar och vattendrag. I Sörmland har intresset för att söka upphävt strandskydd på sådana platser hittills varit svalt.

Kommunernas ointresse för den nya byggmöjligheten förvånar hos länsstyrelsen.

Kommunernas ointresse för den nya byggmöjligheten förvånar hos länsstyrelsen.

Foto:

Övrigt2017-03-08 06:41

Tillägget i miljöbalken har nu varit i kraft i två och ett halvt år. Det kom till på initiativ av statliga Boverket och Naturvårdsverket, som liksom regeringen ville förenkla exploateringsmöjligheterna av strandnära mark vid små vatten.

Det ansågs orimligt att det generella strandskyddet 100 meter skulle gälla också vid små sjöar, gölar och bäckar om områdets betydelse för växt-, djur- och friluftslivet är litet.

I Sörmland omfattas cirka 40 procent av markytan av strandskydd. Men intresset för den nya lagstiftningens möjligheter är hittills lågt, både bland privata fastighetsägare och länets kommuner. I mars 2017 har lagändringen ännu inte lett till något enda beslut om upphävt strandskydd. Johan Andersson, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen, är förvånad.

– Det borde finnas ett större intresse hos kommuner som behöver exploatera för exempelvis bostadsbyggande.

Det är till länsstyrelsen ansökan ska göras och där den prövas. För snart ett år sedan, i maj 2016, uppmuntrades länets nio kommuner att komma med förslag på platser där strandskyddet borde upphävas. Förslagen skulle omfatta strategiskt utvalda och motiverade områden.

[fakta nr="1"]

Färre än hälften av kommunerna har yttrat sig. Kanske beror det på att det saknats tid och resurser att ta fram underlagen, funderar Andersson. Han är tveksam till att alla "strategiskt utvalda och motiverade" områden redan är tagna i anspråk.

– I vissa fall är det fråga om områden som är direkt angränsande till redan högexploaterade områden.

Nyköping var en av kommunerna som svarade. Den skulle återkomma med konkreta förslag, men inget har hittills kommit in. Strängnäs har lämnat förslag på områden i centralorten, Mariefred, Åkers Styckebruk, Läggesta, Hedlandet och Stallarholmen men ännu har inget separat ärende om upphävt strandskydd initierats.

Eskilstuna och Vingåkers kommuner har båda missuppfattat förfrågan, och föreslagit ett generellt upphävande eller minskat antal skyddsmeter vid små stadsbygdsvatten, diken och på åkermark. Sådana undantag kan länsstyrelsen inte ge eftersom varje ärende måste behandlas för sig.

Från övriga fem kommuner har ingenting hörts alls. Länsstyrelsen räknar med att gå ut med en ny förfrågan.

– Vi vill kolla av kommunernas intresse av områden där strandskyddet har utgjort ett problem, men vill också veta var de tycker att det är viktigt att skyddet finns kvar. Vi behöver en indikation på hur kommunerna vill jobba med frågan.

Länsstyrelsen har dock en handfull öppna ärenden om strandskydd vid små vattendrag. Gnesta kommun har initierat ett som avser ett område i Torsåker. Bakom de övriga – två i Nyköpings kommun och ett i Strängnäs – står privata intressen. Snart tas det första beslutet enligt den i länet ännu oprövade lagstiftningen.

– I de län där det jobbats längre med detta finns rutiner och schabloner för hur stort strandskydd som får lämnas. Vi måste lägga ner mer tid på handläggningen, vilket kan vara ett problem. Förhoppningen är att det ska bli smidigare nu när bollen sätts i rullning.

Så små ska de vara

Möjligheten att upphäva strandskyddet gäller vid sjöar som är mindre än en hektar – 10 000 kvadratmeter – och vid vattendrag som är högst två meter breda.

Den nya bestämmelsen finns i 7 kap. 18§ i miljöbalken.

I de fall den tillämpas tas strandskyddet sällan bort helt. Fortfarande gäller att det ska finna en fri passage utmed vattendraget. Vanligtvis minskas det generella strandskyddet 100 meter till ett tiotal meter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!