Svalt rött till varm stund

När vintern viner om knuten och snöstormen hotar att lamslå hela bygden– då vill jag bara krypa upp i soffan med en bra bok och ett glas pinot noir. Mjukt, mustigt, mysigt. Ett vin som klarar sig ypperligt på egen hand, men som dessutom är föredömligt anpassningsbart till mat.

PinotNoir_a001_NormalHires.jpg

PinotNoir_a001_NormalHires.jpg

Foto:

Övrigt2015-02-12 20:00

Särskilt i situationer där du kanske inte skulle välja ett rött vin helt spontant. Pinot noir passar till exempel lysande till fisk. Och det är mitt förstahandsval så fort fågel står på menyn.

Det lustiga är att pinot noir även är ett sommarvin. Det är sagolikt gott till alla former av grillat, fast då serverar jag det helst lite svalt.

Vinerna kan växla ganska mycket i karaktär, från "Nya världens" kryddiga svulstiga historier till ljusa och extremt bäriga europeiska varianter. Gemensamt för dem alla är en sympatisk mjukhet. Ett vin som är lätt att gilla, helt enkelt.

Får jag välja _ och ibland får jag faktiskt det _ föredrar jag en amerikansk pinot noir från Oregon, helst Willamette Valley. Men allra, allra mest tycker jag om dem från Anderson Valley i Mendocino i norra Kalifornien. De har lika många bottnar som i en riktigt bra countrylåt.

Mia Gahne/TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om