23-åriga Eskilstunastudenten Jessica Sjölinder går andra terminen på sjuksköterskeprogrammet på Mälardalens högskola (MDH). I mars börjar hennes första praktikperiod – en fem veckor lång verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Före jul fick Jessica Sjölinder veta att hon hade fått praktikplats i Nyköping.
– Då tänkte jag inte så mycket mer på det, säger Jessica Sjölinder.
Eftersom hon har en treårig dotter ville hon dock ändå kolla så att det inte skulle bli problem med hämtning och lämning på förskolan.
– Men det blev det, berättar hon.
Jessica fick veta att arbetstiderna var 7–16, måndag till torsdag, varje vecka. För att klara de tiderna skulle hon behöva lämna sin dotter vid femtiden på morgonen och så tidigt har inte förskolan öppet. Hon förklarade sin situation för VFU-handläggaren och föreslog flera andra, alternativa lösningar, men upplevde att det inte fanns någon förståelse. Varken handläggaren eller kursansvarig lärare kunde hjälpa henne.
– Jag vet att det finns platser på närmare håll, bland annat i Västerås. Flera studenter som har fått praktikplats har hoppat av utbildningen. Men de sa att om jag skulle få en plats där skulle det bli orättvist mot de andra studenterna, säger Jessica Sjölinder.
Jessica berättar också att en av de ansvariga jämfört barn med husdjur i samband med att Jessica berättat om sitt problem med att få till hämtning och lämning på förskolan. "Det blir ju samma sak om man har djur", menade den ansvariga. Detta var ytterligare en anledning till att inte tillmötesgå Jessicas önskemål.
Praktikplatserna på sjuksköterskeprogrammet fördelas av VFU-handläggaren. Någon dispens gällande praktikort går inte att få – om det inte finns särskilda skäl. Det anses det inte göra för Jessica.
Högskolan tar bara hänsyn till fyra kriterier: om studenten är elitidrottare, om studenten har medicinska skäl vilket kräver närvaro på en viss ort eller försvårar resor, om studenten har barn som är under ett år gammalt eller om studenten behöver vara på en viss ort på grund av vård och omsorg av barn med funktionsnedsättning eller av nära anhörig på grund av medicinska skäl.
Inget som faller utanför dessa ramar kan undantas, enligt MDH.
– Jag tycker att de borde se över reglerna. Tiderna förändras. Det är jättevanligt att vara ensamstående förälder i dag. Jag vill lösa min situation, men jag vill också att alla ensamstående föräldrar ska kunna studera i framtiden, säger Jessica Sjölinder.
Hon berättar att en klasskompis till henne hamnade i en liknande rävsax för några år sedan. Eftersom situationen inte gick att lösa tvingades hon hoppa av utbildningen. Det vill Jessica inte göra.
– Det ska väl inte krävas att man byter förskola för att kunna göra sin praktik i fem veckor. Det funkar ju inte så. Jag har inget emot att resa till en annan ort bara det går ihop.
Jessica Sjölinders föräldrar har erbjudit sig att hjälpa till men inte heller de har möjlighet att lämna på förskolan på morgonen eftersom de inte bor i Eskilstuna. Så nu vet hon inte hur hon ska lösa situationen.
– Jag kan ju inte gå till socialen och säga att jag ska ha praktik så "kan ni ta hand om mitt barn"?
Den enda lösningen som Jessica Sjölinder erbjudits är att ändra i kursplanen och skjuta upp praktiken till hösten.
– Men då skjuter man bara problemet framför sig. Det kan ju lika gärna bli samma sak då.
Jessica Sjölinder har erbjudit sig att på egen hand försöka fixa en praktikplats på närmare håll, men fick till svar att studenterna inte fick göra så.
När hon inte fick någon hjälp från vare sig VFU-handläggaren eller kursansvarig gick Jessica Sjölinder vidare till akademichefen, som hänvisade vidare till avdelningschefen. Men inte heller här kunde hon få hjälp med att lösa sitt problem. Då vände hon sig till studentombudsmannen och till Universitetskanslerämbetet (UKÄ), som gav henne liktydiga svar: Skolan har följt sina riktlinjer. Därmed finns inget att göra.
– Det känns som att jag har provat alla vägar. Jag känner att jag inte kan göra mer.
Vad ser du helst för lösning?
– Att jag fick en av de här lediga platserna som finns på närmare håll.