Sista dagen förra året var dagen D för elitserieklubbarna att registrera sina förare hos Svemo (förbundet).
De nio klubbarna anmälde tillsammans 86 förare.
Av dessa är 23 svenskar om vi bortser från dem som är farmningsbara. Det motsvarar drygt 26 procent.
Polackerna däremot toppar som vanligt och har 27 förare i det svenska finrummet vilket är lika med drygt 31 procent.
”Statistiken ljuger lite”
– Det är lite sorgligt för svensk speedway, Självklart ser jag gärna fler svenska förare i Elitserien, säger årets debutant i Grand Prix, Magnus ”Zorro” Zetterström som kör för Indianerna i Kumla.
– Samtidigt är det så att statistiken ljuger lite eftersom många av de utländska förarna inte kommer att köra ett enda heat. De är kanske nummer åtta eller nio i laget och har registrerats för att kunna användas vid till exempel skador och för att fylla förarkvoten.
”Måna om de egna”
Då finns det anledning att fråga sig varför klubbarna inte anmäler svenska talanger i stället för exempelvis polska medelmåttor.
– Ja, jag ser inga fördelar med att ta hit okända utlänningar på bekostnad av våra egna duktiga talanger. Klubbarna måste måna om de egna produkterna, säger Zorro som till en del skyller på ledarna:
– Jag vet inte om jag vågar säga att det är okunnigt folk som signar kontrakten men jag upplever det som väldigt blicklöst.
– Hela systemet har kollapsat. Klubbarna går på knäna ekonomiskt och har inte råd med att utveckla egna förare och därför tar de hit utländsk arbetskraft som inte är så mycket bättre än svenskarna som får kliva åt sidan för att det är ett billigare alternativ, fortsätter Magnus Zetterström.
I och med det borde risken vara uppenbar att de unga svenskarna tröttnar.
EU styr
– Alla vet att de måste prestera för att platsa men då måste de också få chansen att visa vad de går för och inte bara sladda runt några enstaka heat på ett år, säger Zorro och tillägger:
– Visst funderar många över varför klubben tar hit en medelmåttig utlänning i stället för mig som är minst lika bra.
Zetterström liksom alla andra vet att EU-lagarna styr den fria arbetsrätten.
Ett gemensamt jobb
– Men om klubbarna och Svemo gemensamt utarbetar en strategi för begränsningar av utländska förare så går det också att genomföra, säger han och fortsätter:
– Med det menar jag inte att vi ska stoppa utländska förare. De allra bästa är publikmagneter och nödvändiga för sporten. Däremot anser jag att alla klubbar och förbundet måste jobba målmedvetet för att utveckla svenska ungdomar och på så sätt undvika okända utlänningar i Elitserien.
Andres Merelaid
Elva nationer är representerade