Svenska grisbönder allt färre

1986, då Anders Lundkvist, Hammarby Storgård, började som grisbonde fick han drygt 14 kronor per kilo kött. I dag får han drygt 13 kronor. Nu är han i likhet med branschkollegerna orolig för framtiden.

Övrigt2011-08-20 07:47

Sedan årsskiftet har i genomsnitt fem grisbönder per vecka slutat med uppfödning. I Sörmland håller tre grisproducenter på att avveckla. Än fler är att vänta. Sedan årsskiftet har 163 svenska grisproducenter lagt ner verksamheten. Sedan år 2000 har antalet svenska grisuppfödare minskat med 2 367, till dagens 1 109.

För Anders är det i dag en ren förlustaffär att föda upp slaktsvin. Han förlorar pengar på varje gris som transporteras till slakteriet i Skövde.
- Vid ett kilopris på drygt 15 kronor skulle jag nå ett nollresultat och det vore väl rimligt även med en liten vinst i företaget.
- Om det inte händer något med ersättningen så tvingas jag också lägga ner, förr eller senare, säger Anders Lundkvist.

De svenska uppfödarna spelar i egen division, på gott och ont. Det positiva är att svenska grisar, enligt grisuppfödarna själva, lever ett jämförelsevis bra liv. De erkänt hårda svenska djurskyddskraven medför dock högre produktionskostnader.
- Politiskt är man medveten om att grisnäringen lider och djurvälfärdsersättningar har diskuterats. Vi har bestämt att vi ska ha en väldigt sträng djurskyddslag i Sverige. Om det medför att vi inte kan konkurrera på EU-marknaden så måste man ta ett ansvar och ge producenterna en ersättning. Det bästa vore dock om man kunde ta mer betalt i butikerna, säger Margareta Åberg på Sveriges Grisföretagare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om