‒Sörmland var tidigt ute med att erbjuda fri tandvård till unga upp till 21 år. Det började vi med redan för tre år sedan. Tandvårdsbidraget betalar en del av vår kostnad för den tandvården, men eftersom bidraget tas ut i efterhand blir det en fördröjning i statistiken.
‒Annars tror jag vi hade legat över riksmedel också i den gruppen.
Folktandvården har lagt ner mycket arbete för att behålla sina unga patienter också efter 22 års ålder, när den fria tandvården upphör. De insatserna har också gett utdelning, enligt Christer Stenvinkel.
‒Mellan 60 och 70 procent av våra patienter har tecknat frisktandvårdsavtal när de fyllt 22 år.
Frisktandvårdsavtalet innebär att patienterna betalar en fast månadsavgift för sin tandvård. Priset baseras på munhälsan. Patienter med mindre risk för att få problem med tänderna får också en lägre månadsavgift.
Det allmänna tandvårdsbidraget dubbleras från och med den 15 april nästa år. Det aviserade regeringen nyligen i sin höstbudget. Höjningen motiveras med att fler ska kunna besöka tandvården regelbundet.
Men Christer Stenvinkel betvivlar att höjningen kommer att få någon större effekt på vår vilja att gå till tandläkaren.
‒Möjligen kan det ha betydelse för patienter som har friska tänder och som inte behöver några omfattande behandlingar. Men om man sätter det i relation till tandvårdskostnaden i sin helhet så utgör bidraget ändå bara en mindre del.