Trots att centrala Katrineholm bara är några få kilometer bort skänker den breda stigen till Tornstugan naturens lugn och stilla ro. I fjärran hörs trafikbruset, men det överröstas av ystra vårfåglars välkomstkvitter.
Vid fågeltornet och dess stuga öppnade sig en storslagen vy över Näsnaren och friska vårvindar gav besökarna en ny frisyr varannan minut.
Under lördagen bjöd Katrineholms kommun nämligen in allmänheten med anledning av Earth hour, den internationella kampanjen som årligen hålls den sista helgen i mars för att uppmärksamma klimatfrågan.
På plats fanns bland andra kommunens klimat- och energirådgivare Kjell Dävelid som berättade om hur mat och biologisk mångfald hänger ihop.
– 30 procent av utsläppen står matproduktionen för och att välja ekologiskt är ett sätt att påverka i rätt riktning. Vi kan inte lösa världens problem, men vi kan göra något i vår närhet. Medvetenheten har höjts i Katrineholms kommun och klimataspekten finns med i besluten, sade han.
Kjell Dävelid tror att förra sommarens torka och bränder blev en ögonöppnare för allmänheten.
– Vi vill sprida information och få folk att förstå att klimatfrågan påverkar hela samhället.
Kommunekologen Linda Aldebert i sin tur berättade om det rika djurliv som finns vid sjön Näsnaren där Tornstugan ligger.
– Det är ett Natura 2000-område och Näsnaren är en av Sveriges mest fågelrika sjöar. Det finns nära 200 arter här under höst och vår.
Ett orosmoln på himlen är dock de fyra diken som mynnar ut i sjön som bland annat för med sig fosfor från jordbruksmark.
– Det genomförs regelbundet provtagningar och det är ingen rolig historia. Sjön är övergödd och det är mycket algblomning.
I ett vindskyddat hörn av Tornstugan höll Linnea Ekman och Jenny Carlqvist från kommunens måltidsverksamhet
maten varm vid en muurikka, en stekhäll för utomhusbruk. Besökarna serverades korv stroganoff gjord på sörmländsk falukorv.
– Det har varit väldigt uppskattat att få lite varm mat i blåsten. Det kom mer folk än vi trodde och vi har serverat omkring 100 portioner, berättade Linnea Ekman.
Många besökare slöt upp, bland andra Karl-Evert och Anette Andersson från Floda.
– Vår äldste son med familj skulle hit och frågade om vi ville hänga med. Vi är intresserade av natur och fåglar så det passade bra. Det är så bra ordnat här vid Tornstugan, förklarade Karl-Evert.
Givetvis tog de med sig kikare för att sikta tillbakavändande flyttfåglar.
– Vi har blivit fågelskådare på äldre dar och hemma har vi alltid kikaren framme på köksbordet.