Tårfylld föreläsning om terror

Sedan 1999 har eleverna på Prins Wilhelmgymnasiet tågat genom staden för att minnas förintelsen och hedra dess offer.

Övrigt2017-01-27 15:57

Ingela Berglund är lärare i historia och religion på skolan och hon är den som har planerat dagen.

‒Det handlar inte bara om förintelsen. Det handlar om människors lika värde och det är en ständigt aktuell fråga, inte minst i dagens samhälle, säger hon längst fram i tåget och fortsätter:

‒Varje år har vi tagit in en talare. Människor med olika brakgrund, från olika delar av världen men som alla har en historia om våld, förtryck och orättvisor, säger Ingela Berglund.

Bakom henne går hundratals elever på rad. För en timme sedan satt de alla inne i Amazons lokaler och lyssnade på årets talare.

I år var det Augusto Zuniga Stenberg. Hans familj flydde på 90-talet från det oroliga Peru.

‒Nu är jag faktiskt nervös. Det här är ett väldigt viktigt ämne och jag tar det här på största allvar, inleder han sitt tal med.

Han berättar för åhörarna om sin uppväxt på 80-talet i landet, en period som kretsade kring terror. Han berättar om bomber, om kvällar utan el, om mörker och om tystnad.

‒Jag hoppas att kunna vara en spegel för er som sitter här, säger Augusto Zuniga Stenberg och fortsätter:

‒Jag hoppas att jag ska kunna visa för er att det blir bättre. Många av er här kommer kanske från bakgrunder som liknar min eller har familjemedlemmar som har levt i krig och orättvisa, säger Augusto Zuniga Stenberg.

Efter några minuter på scenen brister han ut i gråt. Amazon fylls av ett allvar och alla är tysta.

I slutet av sitt tal berör han dagens samhälle, i Sverige och utomlands.

‒Nu pratar makthavare i alternativa fakta. Människor som med sin subjektiva känsla presenterar fakta som inte är objektiv och med den trycker man ner människor som inte har någon makt och det är fel, säger han.

Han jämför situation i Peru under hans uppväxt med dagens samhälle.

‒I dag kommer personer till maktpositioner genom samma principer. Man presenterar enkla lösningar på svåra problem och säger att man kommer med förändring. Det är fel, det finns inte enkla lösningar på svåra problem, säger han och fortsätter:

‒Men jag är glad för att jag lever i dag. För i dag kan vi informera oss. I dag kan vi själva ta reda på objektiv och verklig fakta och säga: det där är fel.

Förintelsens minnesdag...

... är den internationella minnesdagen för förintelsens offer och uppmärksammas varje år den 27 januari över hela världen. Det är samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.

1999 har dagen varit en nationell minnesdag och 2005 deklarerade Förenta nationerna dagen som en internationell minnesdag.

Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under förintelsen och en dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

Källa: Forum för levande historia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om